Irlantilaiset äänestivät aborttilain höllentämisen puolesta – ulkoministeri Soini paheksui Suomessa

Irlantilaiset osoittivat lauantaina järjestetyssä kansanäänestyksessä haluavansa höllentää maan tiukkaa aborttilakia. Yli 66 prosenttia äänestäneistä halusi kaataa lainsäädännön, jossa abortti on laillinen vain tietyissä tapauksissa, joissa raskaana olevan henki on vaarassa. Abortista saattaa seurata jopa 14 vuoden vankeusrangaistus.

Lakimuutoksia odotetaan tehtävän vuoden loppuun mennessä.

Liki neljä viidestä irlantilaisesta on katolilaisia. Paavi Franciscus ei kommentoinut Irlannin äänestystulosta mitenkään. Armaghin arkkipiispa Eamon Martin sen sijaan totesi brittilehti The Guardianin mukaan, että Irlantilainen kulttuuri on muuttunut ja ihmiset ovat ajautuneet kauas kirkosta. Hänen mukaansa kansanäänestys vahvisti sen, että Irlanti on mukautumassa läntiseksi liberaaliksi demokratiaksi.

Ulkoministeri Timo Soini reagoi Suomessa

Lakimuutos sai synkän vastaanoton Suomen ulkoministeriltä, katolilaiselta Timo Soinilta (sin.). Hän kirjoitti blogissaan äänestyksen jälkeen, että ”kummaksi menee maailma, jos elämän puolustamista tarvitsee puolustella”.

– Puolustan silti. Sopivalla ja sopimattomalla hetkellä, hän kirjoitti.

– Likaisen veden lähde. Voi näyttää hyvältä, mutta maistuu pahalta.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) huomautti Twitterissä, että Soinin mielipiteet eivät ole Suomen virallinen linja abortista.

– Kehitysministerinä lisäsin rahoitusta seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä lisääntymisoikeuksiin liittyvään tukeen mukaan lukien turvallisen abortin mahdollisuudet kehitysmaissa, hän kirjoitti.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) oli samoilla linjoilla Mykkäsen kanssa.

– Suomi pitää esillä kaikissa yhteyksissä seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja oikeuksia. Viimeksi tiistaina kehitysministerien kokouksessa. Aborttioikeus ei ole mielipideasia. Se on ihmisoikeuskysymys.

Laillisia abortteja on tehty Irlannissa muutamia kymmeniä vuosittain. Tuhannet ovat joko tilanneet verkosta aborttipillereitä tai menneet tekemään abortin Isoon-Britanniaan.

Kuva: Lehtikuva / Reuters / Clodagh Kilcoyne. Vaalipäivänä lauantaina ihmiset toivat kukkia, kynttilöitä ja kyllä-lappuja Savita Halappanavarin muistomuraalille Dublinissa. Halappanavar kuoli vuonna 2012 Irlannissa raskauden aiheuttamaan verenmyrkytykseen, kun hänelle ei suostuttu ajoissa tekemään aborttia. Kun Halappanavarin kuolema tuli julkisuuteen, paineet aborttilain muutokseen Irlannissa alkoivat kasvaa.

Lue myös:

Paavi Franciscus: Abortin voi saada anteeksi

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliEspoossa vihittiin uusia pappeja ja diakoneja
Seuraava artikkeliArkkipiispa Kari Mäkinen uudesta emeritusrististään: ”Tämä on paljon kevyempi”

Ei näytettäviä viestejä