Inkerin emerituspiispa Aarre Kuukauppi: Venäjällä politiikka vaihtuu, kun johtaja vaihtuu

Inkerin kirkon vuodenvaihteessa eläkkeelle jäänyt piispa emeritus Aarre Kuukauppi oli virassaan yksi inkerinsuomalaisen vähemmistökansan puolestapuhujista ja johtohahmoista Venäjällä.

Kuukauppi itse kuuluu inkeriläissukupolveen, joka Neuvostoliiton oloissa saattoi vielä 1950- ja -60 -luvuilla oppia suomea vanhemmiltaan. Heiltä hän oppi myös uskontoa, virsiä ja Raamattua. Suomen radiosta kuunneltiin jumalanpalveluksia.

Suomen kielen hän on itse halunnut lahjoittaa myös jälkeläisilleen.

– Omat aikuiset lapseni puhuvat suomea sujuvasti. Nyt puhun itse suomea lapsenlapsilleni, Kuukauppi kertoo.

Inkerinsuomalaiset ovat yksi Venäjän monista vähemmistökansoista. Venäjää pidetään joskus ortodoksisena ja slaavilaisena järkäleenä, mutta Kuukauppi korostaa laajan valtion monikansallisuutta ja -uskonnollisuutta: venäläisyys ei ole yhtä kuin ortodoksisuus.

Venäläisen jälkineuvostoliittolaisen kulttuurin keskellä Inkerin kirkon vahvuus on Kuukaupin mielestä ollut se, että luterilainen opetus on selkeää. Sen pohjana ovat selkeät tunnustuskirjat.

– Ihmiset etsivät totuutta ja monet löytävät tiensä kirkkoon.

Venäjän sisällä voi muhia muutos

Venäjä on tällä hetkellä kansainvälisessä politiikassa tietynlainen länsimaiden inhokki. Krimin miehitys, Itä-Ukrainan sota, pakolaisjoukkoja liikkeelle ajavat Syyrian pommitukset ja maan diktaattorin tukeminen ovat johtaneet varsinkin Yhdysvaltojen ja EU:n talouspakotteisiin Venäjää kohtaan.

On sanottu, että Venäjä on uudelleen eräänlaisessa pysähtyneisyyden tilassa. Mutta maan sisäpolitiikassa muhii. Kun Kuukaupilta kysyy, minne Venäjä on menossa, hän toteaa, että historiallisesti tsaarin, puoluejohtajan tai presidentin merkitys on aina ollut maassa suuri.

– Täytyy rauhassa odottaa, että tulee se aika, että johtaja vaihtuu. Uskon, että silloin pikku hiljaa alkaa vaihtua myös poliittinen linjaus.

Kuukaupin mukaan aika näyttää, mitä tapahtuu.

– Luulen, että kuluu vielä kymmenen vuotta. Silloin poliittinen kenttämme on paljon kirjavampi ja demokraattisempi. On oleva useita puolueita, jotka taistelevat vallasta. Tietyssä mielessä se on hyvä, Aarre Kuukauppi sanoo.

Myös Venäjällä yhteiskunta on polarisoitunut

Kuukaupin mielestä venäläisen yhteiskunnan ilmapiiri on nykyisin selvästi entistä jännittyneempi.

– Monilla ihmisillä on suuri halu haukkua toisia pienimmistäkin syistä.

Kuukauppi näkee yhteyksiä kansainväliseen poliittiseen tilanteeseen. Se on emerituspiispan mukaan radikalisoitunut.

– Amerikka haukkuu Venäjää ja toisinpäin. Amerikassa riidellään politiikassa, puolueet tappelevat keskenään ja syyllisiä etsitään myös Venäjältä. Luottamus länteen on meillä laskenut. Meidän poliitikkomme eivät enää hyväksy sitä, että meitä komennellaan kuin poikasia. He sanovat, että me Venäjällä olemme rikas ja itsetuntoinen kansa.

Esimerkiksi ympäristöasioissa Venäjä tulee Kuukaupin mukaan lännen jäljessä.

– Kyllä täälläkin puhutaan esimerkiksi jäteasioista. Ne pitäisi hoitaa kuntoon, mutta viranomaisilta ei aina saada ymmärrystä, eikä tahtoa muutokseen ole. Venäjä etenee hyvin hitaasti. Esimerkiksi Greta Thunbergiin ei ole täällä suhtauduttu kovin myönteisesti.

Säilyykö suomen kieli Venäjällä?

Inkerinsuomalaisuudella on Venäjällä jo yli 400-vuotinen historia. Vaikka suomea äidinkielenään puhuvien määrä onkin Venäjällä kovasti vähentynyt, on esimerkiksi Itä-Karjalassa nuorten keskuudessa Kuukaupin mukaan paljon uudenlaista kiinnostusta suomea ja Suomea kohtaan.

Suomen kielen säilyminen Venäjällä ei emerituspiispan mukaan ole yksin Inkerin kirkon varassa.

– Kyllä Inkerin liitolla on siinä asiassa kirkkoa suurempi vastuu. Mutta me kirkossa voimme pitää messuja ja lastenkerhoja suomeksi.

Kuukauppi kutsuu suomalaisia vierailemaan ja oleskelemaan Venäjälle.

– Tervetuloa myös suomalaiset suomen kielen opettajat! Tässä maassa on paljon nuoria, jotka haluavat oppia suomea, Aarre Kuukauppi rohkaisee.

Lue Aarre Kuukaupin lähtöhaastettelu Kotimaasta perjantaina 10. tammikuuta.

Kuva: Jukka Granström. Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon piispa Aarre Kuukauppi kuvattuna Pietarissa 5.11.2019

Lue myös:

Inkerin kirkon uusi piispa on Ivan Laptev

Inkerin kirkon piispaehdokkaat julki – suomalaisilla ei sittenkään äänioikeutta vaalissa

Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi jää eläkkeelle – ajankohta tarkentuu myöhemmin

Edellinen artikkeliIlmari Wärri teki ruumisarkuista taidetta – taideteoksiin saa mennä sisälle
Seuraava artikkeliArvio: Arkeologia ei ”todista” Raamattua oikeaksi

Ei näytettäviä viestejä