Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi jää eläkkeelle – ajankohta tarkentuu myöhemmin

Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon piispa Aarre Kuukauppi on ilmoittanut Inkerin kirkon kirkkohallitukselle jäävänsä eläkkeelle. Virallinen päivämäärä on todennäköisesti marras-joulukuun aikana tai viimeistään vuoden vaihteessa.

Uusi piispa valitaan kirkolliskokouksen yhteydessä Pietarissa 10.–11.10.

Inkerin kirkon tiedotteen mukaan ehdokasasettelu Inkerin kirkon rovastikunnissa alkaa välittömästi. Uusi piispa aloittaa työnsä aikaisintaan marraskuussa, todennäköisesti kuitenkin vasta alkuvuodesta 2020. Tämä riippuu kuitenkin siitä, kuinka piispan vaaliin ja uuden piispan viranhoitoon liittyvät juridiset asiat etenevät.

Piispa Kuukaupin eläkkeelle siirtymiseen ei Inkerin kirkon tiedotteen mukaan liity mitään dramatiikkaa, mutta Venäjän federaation eläkelaki sekä Inkerin kirkon kirkkojärjestys asettavat rajoituksia piispan iälle. Aarre Kuukauppi on syntynyt Petroskoissa vuonna 1953.

"Nyt on aika levähtää ja nauttia ajasta perheeni ja läheisteni kanssa"

Kuukauppi on ainoa virassa oleva Inkerin kirkon piispa. Hän toivoo piispan vaihdoksen sujuvan rauhallisesti ja toinen toistaan kunnioittaen.

– Itse olen valmis pyydettäessä auttamaan uutta piispaa esimerkiksi edustustehtävissä minulle rakkaassa ja läheisessä Suomen kirkossa sekä vierailemaan Suomen kirkon eri järjestöjen tilaisuuksissa. Autan myös kotiseurakuntaani Kelttoa papillisissa tehtävissä, Kuukauppi kertoo tiedotteessa.

– Nyt on kuitenkin aika levähtää ja nauttia ajasta perheeni ja läheisteni kanssa. Olen myös kohta nelinkertainen vaari ja vaarin tehtäväänkin haluan panostaa, kun on vielä voimia ja terveyttä.

Kuukaupin mukaan kaikella on aikansa ja määräaikansa joka asialla, kuten Vanhan testamentin Saarnaajan kirjassa sanotaan

– Se on viisas ja hyvin lohdullinen Sana. Tahdon myös luottaa siihen, että vaikka piispat vaihtuvatkin, niin Jumalan armoliitto Kristuksessa omaa kirkkoaan kohtaan ei koskaan horju, Aarre Kuukauppi sanoo.

Kuukauppi vihittiin Inkerin kirkon diakoniksi vuonna 1991 ja papiksi vuonna 1993.

Inkerin kirkon piispa hänestä tuli vuonna 1996, jolloin hän seurasi tässä tehtävässä vuosina 1993–1995 palvellutta Leino Hassista.

Kuukaupille on myönnetty kunniatohtorin arvo Yhdysvaltojen Indianan Fort Waynessa toimivassa luterilaisen Missouri-synodin Concordian teologisessa seminaarissa vuonna 2006.

Suomen kirkon Agricola-mitalin Kuukauppi on saanut vuonna 2008 sekä Viron kirkon I luokan ansioristin vuonna 2011.

Kuva: Heikki Jääskeläinen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.