HS: Selvä enemmistö suomalaisista kannattaa eutanasiaa parantumattomasti sairaille

Helsingin Sanomien teettämän kyselyn mukaan selvä enemmistö suomalaisista kannattaa eutanasian sallimista parantumattomasti sairaille. Kyselyn toteutti Kantar TNS, joka tiedusteli asiaa noin tuhannelta suomalaiselta huhtikuussa. Heiltä kysyttiin, pitäisikö parantumatonta, kuolemaan johtavaa tautia sairastavalla olla oikeus kuolinapuun.

Mielipidetutkimuksen mukaan kolme suomalaista neljästä sallisi kuolinavun. 14 prosenttia vastusti eutanasiaa, ja 10 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Tulos on samankaltainen kuin HS:n vuonna 2013 teettämässä mielipidetutkimuksessa. Sen mukaan 74 prosenttia suomalaisista kannatti ja 18 prosenttia vastusti eutanasiaa. 7 prosenttia ei osannut kertoa mielipidettään.

Tämänvuotisessa kyselyssä eutanasiaa kannattivat etenkin nuoret, kaupunkilaiset, opiskelijat ja toimihenkilöt. Miehistä eutanasiaa kannatti 81 prosenttia ja naisista 72 prosenttia. Eniten eutanasiaa vastustivat iäkkäät, eläkeläiset, maalla asuvat ja vähiten koulutetut. Enemmistö heistäkin kuitenkin kannatti eutanasiaa.

Suurimpien puolueiden kannattajista vasemmistoliittolaiset, vihreät ja kokoomuslaiset suhtautuivat eutanasiaan keskimääräistä myönteisemmin. Keskustan kannattajissa vastustajia oli keskimääräistä enemmän.

Kansalaisaloite eutanasian laillistamisesta keräsi lyhyessä ajassa yli 63 000 allekirjoitusta, ja sitä käsiteltiin ensimmäisen kerran eduskunnassa maaliskuun alussa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

"Jätämmekö heidät ankaraan kamppailuun" – Emerituspiispat vastasivat kyselyyn eutanasiasta

Analyysi: Eduskunta pui eutanasiaa viisi tuntia – mitä jäi käteen?

Paneeli eutanasiasta: Oikeaan aikaan aloitettu saattohoito suojelee elämää ja ihmissuhteita