Hovioikeus: Poski­pusut nuorille rippi­leirillä antanut pappi syyllistyi virka­velvollisuuden rikkomiseen

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Helsinkiläisen seurakunnan rippileirillä työskennellyt pappi syyllistyi virkavelvollisuuden rikkomiseen, kun hän antoi leirillä poskipusut kahdelle nuorelle. Näin totesi Helsingin hovioikeus maanantaina antamassaan ratkaisussa.

Leiri järjestettiin kesällä 2018. Nuoret olivat tapahtuman aikaan 15–16-vuotiaita.

Rippikoululaiset ja heidän vanhempansa tekivät papin toiminnasta muistion, jonka Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli toimitti poliisille. Pappia syytettiin aluksi myös seksuaalisesta ahdistelusta, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteet vuonna 2019. Käräjäoikeuden mukaan kyse ei ollut sellaisista seksuaalisesti olennaisista teoista, jotka olisivat rikoslaissa tarkoitetulla tavalla olleet omiaan loukkaamaan asianomistajien seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Syyttäjä valitti päätöksestä hovioikeuteen virkavelvollisuuden rikkomisen osalta.

Rippileirillä pappi oli suudellut kahta nuorta poskelle ja purrut yhtä nuorta olkapäähän kipua aiheuttamatta. Poskipusut liittyivät tilanteisiin, joissa pappi oli todennut, että jos joku vielä häiritsee tilannetta puhumalla, hän tulee ja pussaa. Puremisen pappi on sanonut olleen hänen epäonnistunutta huumoriaan. Hän on kertonut häpeävänsä tapahtunutta.

Hovioikeuden käsittelemän valituksen mukaan pappi oli myös joissain tilanteissa lupaa pyytämättä halannut rippikoululaisia. Tästä ei kuitenkaan esitetty yksilöityä näyttöä, eivätkä halaamiset sisälly tuomioon.

Pappi on kiistänyt syytteet. Hän on kertonut hovioikeudelle pyrkineensä saamaan leirille aikaan rennon tunnelman. Pappi piti halaamista osana persoonaansa ja katsoi, että kosketukseen liittyvä kulttuurinmuutos rippileireillä on ollut suuri. Hänen mukaansa toiminta ei ole ollut tahallista.

Hovioikeus katsoi päätöksessään, että teko ei ole kokonaisuutena arvioiden vähäinen, vaikka nuoret eivät kertomansa mukaan olleet kokeneet papin toimintaa erityisen ahdistavana eikä heille ole selvitetty aiheutuneen asiassa vahinkoa. Hovioikeus totesi, että papin tehtävä aikuisena leirin valvojana on ollut huolehtia nuorten hyvinvoinnista ja turvallisesta olosta leirillä.

Hovioikeus viittaa muun muassa Helsingin tuomiokapitulin toimintaohjeeseen, jossa todetaan koskettelu eräänä häirinnän muotona. Hovioikeus katsoo papin toimineen työnantajan hänelle antamien määräysten ja siten virkavelvollisuutensa vastaisesti.

Hovioikeuden mukaan tahallisuus täyttyi, sillä pappi ei ollut muuttanut käytöstään, vaikka hänelle oli huomautettu siitä leirillä.

Pappi ei kuitenkaan saanut rangaistusta, sillä hän oli ollut asian käsittelyn takia useita kuukausia palkatta virastaan pidätettynä. Hovioikeus katsoi, että rangaistuksen tuomitseminen papille olisi kohtuutonta.

Lue myös:

Käräjäoikeus hylkäsi helsinkiläisen miespapin syytteet seksuaalisesta ahdistelusta rippileirillä

Pappia epäillään seksuaalisesta ahdistelusta rippileirillä – rikosilmoitus on tehty

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.