Hiippakuntien äänestysprosenteissa suurta vaihtelua – papit äänestivät taas laiskasti

Papit äänestivät viime viikolla järjestetyissä kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuustojen vaaleissa huomattavasti laiskemmin kuin maallikot. Etenkin pappien äänestysaktiivisuudessa oli suurta vaihtelua hiippakuntien välillä, selviää Kotimaan hiippakuntiin tekemästä kyselystä.

Aktiivisimmat papit olivat Porvoon hiippakunnassa, missä 75 prosenttia äänesti kirkolliskokousvaalissa. Alin äänestysaktiivisuus, noin 59 prosenttia, oli Helsingin ja Kuopion hiippakunnissa.

Äänioikeutetuista maallikoista äänesti joka hiippakunnassa useampi kuin neljä viidestä. Kirkolliskokouksen vaalissa alin äänestysprosentti, 82, oli Kuopion hiippakunnassa. Korkein prosentti, 89,5, oli Turun arkkihiippakunnassa.

Pappien äänestysaktiivisuus on ollut maallikoiden äänestysintoa vaisumpaa myös aiemmissa kirkolliskokousvaaleissa. Syiksi on esitetty muun muassa sitä, että äänioikeutettujen pappien joukossa on iäkkäitä eläkeläisiä sekä pappeja, jotka eivät motivoidu äänestämään, koska he ovat vaihtaneet ammattia. Lisäksi äänestäminen on tehty käytännössä vaikeammaksi kuin luottamushenkilöillä, jotka äänestävät kirkkovaltuuston tai seurakuntaneuvoston kokouksen yhteydessä. Toisaalta vaaleissa oli mahdollista äänestää myös ennakkoon. Syitä äänestämiseen tai äänestämättömyyteen ei ole tilastoitu tai tutkittu.

Alla oleva lista perustuu tuomiokapitulien ilmoitukseen pappien ja maallikoiden äänestysprosenteista kirkolliskokouksen vaalissa. Joissain hiippakunnissa hiippakuntavaltuustovaalin äänestysaktiivisuus poikkesi hieman kirkolliskokousvaalin äänestysaktiivisuudesta.

Turun arkkihiippakunta

Papit 66,9 %, maallikot 89,5 %

Tampereen hiippakunta

Papit 64,8 %, maallikot 86,6 %

Oulun hiippakunta

Papit 66,6 %, maallikot 88,2 %

Mikkelin hiippakunta

Papit 66,1 %, maallikot 88,6 %

Porvoon hiippakunta

Papit 75 %, maallikot 86,5 %

Kuopion hiippakunta

Papit 59 %, maallikot 82 %

Lapuan hiippakunta

Papit 63,8 %, maallikot 88,2 %

Helsingin hiippakunta

Papit 59,3 %, maallikot 86,1 %

Espoon hiippakunta

Papit 71,8 %, maallikot 89 %

Oikaisu 19.2.2020 kello 16.35. Muutettu Oulun hiippakunnan pappien äänestysprosenttia. Tuomiokapituli ilmoitti tulosten vahvistamisen yhteydessä, ettei äänestysprosentti ollut aiemmin ilmoitettu 63, vaan 66,6.

Kuva: Olli Seppälä. Helsingin Töölön seurakuntaneuvoston jäsen Juha Kouri äänesti tiistaina 11.2. Töölön kirkon seurakuntasalissa. Vaalivirkailijana seurakuntasihteeri Liisa Nöyränen.

Lue myös:

Heidät valittiin uuteen kirkolliskokoukseen – katso lista kaikista edustajista

Hiippakuntavaltuustojen jäsenet ovat tässä – katso kaikki nimet

Analyysi: Uusi kirkolliskokous on edellistä tasa-arvoisempi, ja pappisedustajista naisia on nyt puolet

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.