Hengelliset kesäjuhlat saattavat saada tänä vuonna valtion tukea, jos niitä ei voida järjestää

Vanhoillis­lestadiolaisten suviseurojen järjestelyjä vuonna 2019. Kuva: Suviseurat / Kuvapalvelu

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan hallitus valmistelee parhaillaan vakiintuneille tapahtumajärjestäjille uutta tukea, tapahtumatakuuta. Tapahtumatakuu koskisi yleisötapahtumaa, joka järjestetään 1.6.–30.9.2021 välisenä aikana ja jossa noudatetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymiä periaatteita vastuullisten tapahtumien järjestämiseksi koronatilanteessa.

Tukea voisivat saada vain ammattimaiset tapahtumajärjestäjät. Se tarkoittaa, että järjestäjän palveluksessa on oltava palkattua väkeä järjestämässä tapahtumaa. Lisäksi tapahtuman pitäisi olla vuosittain toistuva, vähintään 200 henkilön tapahtuma. Tällaisia olisivat taide- ja kulttuurifestivaalit, konsertit ja näyttelyt, joita ei järjestetä ympärivuotisen tapahtumatoiminnan osana, sekä yleisölle avoimet hengelliset tapahtumat.

– Hengelliset kesäjuhlat voisivat kuulua tähän joukkoon, kirkkoneuvos Petri Määttä Kirkkohallituksesta arvioi.

Määttä on ollut mukana opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmässä, joka on laatinut tapahtumille periaatteet vastuullisten tapahtumien järjestämiseksi. Sitä, voidaanko hengellisiä kesäjuhlia järjestää ensi kesänä fyysisesti paikalla ollen, Määttä ei lähde ennustamaan. Se riippuu korona- ja rokotustilanteen etenemisestä.

Hallituksen suunnittelema tapahtumatakuu olisi maksusitoumus, joka perustuisi tapahtumajärjestäjän ennakkoon ilmoittamiin kustannuksiin. Jos tapahtuma peruttaisiin tai sen laajuutta rajoitettaisiin lain tai viranomaisen määräyksestä, korvausta maksettaisiin toteutuneista kustannuksista 70 prosenttia. Olennaisesti pienempänä toteutetusta tapahtumasta korvattaisiin pienempi määrä kustannuksista.

Hallituksen esitys on lausuntokierroksella. Se tulee eduskunnan käsittelyyn huhtikuussa. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.6.2021, minkä jälkeen Valtiokonttori voisi mahdollisimman pian aloittaa tapahtumatakuun myöntämisen.

Lue myös:

Kaikkia suurimpia herätysliikkeiden kesäjuhlia suunnitellaan tänä vuonna samaan viikonloppuun – milloin juhlien kohtalosta päätetään?

Herättäjä-Yhdistys ja Valamon luostari jäivät vaille ministeriön koronatukea

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.