Herättäjä-Yhdistys ja Valamon luostari jäivät vaille ministeriön koronatukea

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myönsi lokakuun alussa yli seitsemän miljoonaa euroa avustuksina kulttuuritapahtumille, jotka ovat koronarajoitusten vuoksi peruuntuneet tai toteutuneet ennakoitua pienempinä.

Rahaa hakivat myös herännäisyyden palvelujärjestö Herättäjä-Yhdistys ja ortodoksinen Valamon luostari. Ne eivät saaneet tukea.

Ministeriö tukee kulttuuritapahtumia järjestäviä organisaatioita, jotta ne pystyvät jatkamaan toimintaansa koronatilanteen aiheuttamista tappioista huolimatta ja valmistautumaan ensi vuoden tapahtumien järjestämiseen.

Herättäjä-Yhdistyksen vuosittain järjestämien herättäjäjuhlien oheisohjelmaan kuuluu monenlaisia kulttuuriproduktioita, kuten konsertteja, ääni-installaatioita ja teatteria. Tänä vuonna ne jouduttiin perumaan herättäjäjuhlien siirtyessä radioon ja verkkoon. Koska juhlia ei voitu järjestää normaalisti, Herättäjä-Yhdistys on joutunut suuriin talousvaikeuksiin ja käynyt tänä vuonna jo kahdet yt-neuvottelut.

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kerrotaan Kotimaa24:lle, että päätöstä mietittiin hengellisiä tahoja edustavien avustuksenhakijoiden osalta pitkään ja perusteellisesti.

– Lakimiehemme kuitenkin linjasi, että tukea voidaan myöntää vain niille yhteisöille, jotka ovat päätoimisesti luovien alojen, taiteen tai kulttuurin ammatillisia yhteisöjä, asiantuntija Riikka Mäkinen OKM:stä kertoo.

Valamon luostaria ja Herättäjä-Yhdistystä ei katsottu päätoimisesti ammatillisiksi kulttuuriyhteisöiksi, koska niiden toiminnan ydin on muualla.

– Rajanveto ja ammatillisuuden määrittely ei kuitenkaan ollut helppoa, Mäkinen toteaa.

Siitä ei ole virallista tietoa, tuleeko valtiolta haettavaksi vielä koronatuki, jota voisivat hakea myös hengelliset yhteisöt ja tapahtumajärjestäjät. Mäkinen sanoo, ettei voi myöskään kommentoida, milloin tieto mahdollisesti tulisi.

”Kenelläkään ei ole kristallipalloa ensi kesään”

Herättäjä-Yhdistys haki ministeriöltä 250 000 euron suuruista erityisavustusta. Tukihakemus valmisteltiin herättäjäjuhlien kehittämishankkeeksi.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen pettyi ministeriön päätökseen. Hän osallistui syyskuun alkupuolella, ennen tukipäätösten julkistusta Tapahtumateollisuus ry:n mielenilmaukseen Eduskuntatalon edessä.

– Ministeri Mika Lintilä kävi meille kertomassa, että avustuksia on tulossa. Silloin vielä toivoimme, että tämä koskisi meitäkin. No ei koskenut, saimme nolla euroa, Juntunen sanoo.

Hän lisää, että on tietysti tulkinnanvaraista, miten kulttuuri määritellään.

Tapahtumateollisuus ry on tapahtumaelinkeinon keskusjärjestö, joka perustettiin Helsingissä tämän vuoden kesäkuussa. Se edistää koko tapahtumateollisuuden elinkeinotoimintaa ja toimii kaikenlaisten tapahtumien puolestapuhujana Suomessa.

– Tapahtumateollisuus linjasi heti, että myös kirkolliset tapahtumajärjestäjät ovat tervetulleita mukaan. Niinpä sekä minä että Kirkkopäivien järjestelyistä vastaava Jari Kupiainen Kirkkopalveluista olimme puhumassa mielenilmauksessa, Juntunen kertoo.

Kirkkopäivät järjestetään joka toinen vuosi. Ensi keväänä ne on tarkoitus järjestää Oulussa.

”Kansan karttuisan käden varassa tässä on ennenkin eletty”

Koska korona ja yhteiskunnan asettamat kokoontumisrajoitukset ovat koetelleet uskonnollisia järjestöjä ja niiden kesätapahtumia yhtä kovalla kädellä kuin kulttuuri- ja urheilutapahtumia, Juntunen elää vielä toivossa, että yhteiskunnalta löytyy tahtotilaa tukea myös niitä.

– Avustuksia haetaan kaikista suunnista, mistä voidaan. Verkot on laskettu. Positiivista on ollut se, että monet seurakunnat ovat myöntäneet herätysliikkeille avustuksia ja osoittaneet myötätuntoa.

Syksyn kehityssuunta näyttää kuitenkin Juntusen näkökulmasta huolestuttavalta, ja ensi kesäkin on vielä suuri kysymysmerkki.

– Koko yhteiskunnan tilanne on laajasti epävarma. Kenelläkään ei liene sellaista kristallipalloa, joka näyttäisi, millainen seuraavasta kesästä tulee.

Yksittäiset tukijat ovat nyt hengellisille yhteisöille entistäkin tärkeämpiä.

– Kansan karttuisan käden varassa tässä on ennenkin eletty, ja nyt eletään vielä vahvemmin.

Suurimmat tuet Savonlinnan oopperajuhlille ja Flow Festivalille

Opetus- ja kulttuuriministeriön tapahtumajärjestäjille suunnattua tukea myönnettiin yhteensä sadalle hakijalle. Suurimmat tukipotit saivat Savonlinnan Oopperajuhlat ja Flow Festival. Molemmille myönnettiin 780 000 euron avustus.

Ilosaarirock sai 300 000 euroa, Taidekeskus Salmela 250 000 euroa, Sideways-festivaali 240 000 euroa, Avantin Suvisoitto 190 000 euroa ja Pori Jazz 150 000 euroa.

100 000 euroa myönnettiin muun muassa Ilmajoen musiikkijuhlille, Keski-Uudenmaan teatterin kannatusyhdistykselle, Mäntän kuvataideviikoille, Nummirockille ja Kaustisen kansanmusiikkijuhlille.

Lue myös:

Iso osa kirkon järjestöistä on joutunut lomauttamaan henkilökuntaansa

Kauhavan herättäjäjuhlat siirtyvät vuodella, Herättäjä-Yhdistys aloittaa toiset yt-neuvottelut

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKotimaa- ja Askel-lehtien lukijamäärät kasvoivat parissa vuodessa yli 50 prosenttia
Seuraava artikkeliKirkollisten opintojen määrä supistuu diakonissojen koulutuksessa

Ei näytettäviä viestejä