Helsingin hautausmaalta varmentunut jo 20 katakombia

Helsingin ortodoksiselta hautausmaalta on etsitty lisää katakombeja. Etsinnät jatkuvat yhä.

Etsintöjä suorittava sovelletun geofysiikan lehtori Tero Hokkanen Aalto-yliopistosta laskee, että nyt on pystytty varmistamaan jo ainakin 20 katakombia eli hautakammiota. Viime vuoden loppupuoleen nähden uusia varmennettuja katakombeja on siis löytynyt noin vajaa kymmenkunta lisää.

Katakombien paikkaa on selvitetty tutkan avulla. Koska osa niistä on hyvin lähellä maan pintaa, joitakin on varmistettu myös kaivamalla hiukan hautakammion tiiliseinää esiin.

Hokkasen mukaan painovoimamenetelmään perustuva tutkaus jatkuu talven kuluessa, mikäli säät antavat myöten. Lopullisia tuloksia etsinnöistä saadaan odottaa ensi vuoden puolelle.

Hokkasen toive on, että seuraavaksi katakombeista voitaisiin saada 3D-tutkauksia. Sen avulla saataisiin selville nykyistä tarkemmin hautakammioiden etäisyyksiä ja rakennetta.

Hietaniemen ortodoksiselta hautausmaalta löytyneistä katakombeista uutisoitiin vuonna 2013. Arvioiden mukaan vanhimmat hautaholvit ovat 1800-luvulta.

Hautakammioihin on haudattu Hokkasen mukaan varakasta väestöä, esimerkiksi kauppiaita ja Suomenlinnan korkeimpia upseereita.

Kuva: Wikipedia/Vladimir Menkov

Lue myös:

Kirkkoherra: Katakombeista neuvotellaan Museoviraston kanssa

Helsinkiläiseltä hautausmaalta löytyi katakombeja

Edellinen artikkeliPuoluelehdet vetoavat kristinuskon peruskappaleisiin
Seuraava artikkeliOulun seurakuntarajoihin ehdotetaan muutoksia

Ei näytettäviä viestejä