Kirkkoherra: Katakombeista neuvotellaan Museoviraston kanssa

Nikolai-Sinebrychoffin-hauta 205

Mitä hautakammioissa on?

– Hautakammioita on käytetty hautauksiin, eli sinne on sijoitettu arkkuja. Mistään muusta ei ole näyttöä eikä edes arveluja.

Hautausmaalla aloitettu tekninen hautakartoitus suoritetaan maatutkalla. Sen tarkoituksena on todentaa katakombien eli maanalaisten hautakammioiden sijainti ja määrä, sillä niiden päälle ei voi rakentaa uusia hautoja.

Kammioista vanhimmat ajoittuvat arvioiden mukaan 1800-luvulle.

– Aikaisemmin on tullut esiin vain yksittäisiä katakombeja uutta hautaa kaivettaessa. Arvioni mukaan asiaan ei ole juuri tämän takia aiemmin kiinnitetty suurempaa huomiota. On ajateltu, että hautausmaalla on vain muutama yksittäinen holvattu hautakammio. Se, että niitä onkin enemmän tuo asian aivan toiseen valoon, kertoo Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen.

Aikaisemmat sijaintitiedot ovat perustuneet lähinnä perimätietoon tai sortumiin.

– Joitakin romahtamisia on tapahtunut hautoja kaivettaessa. Tähänastiset sortumat on täytetty hiekalla. Tämän selvityksen myötä pyrimme varmistamaan, ettei niitä enää tule. Esimerkiksi koneellista kaivuuta vältetään jatkossa. Museovirastolta tulemme saamaan toimintaohjeita ja lisäselvityksiä esimerkiksi siitä, kuinka lähelle katakombia voidaan tehdä uusi hauta, Salminen sanoo.

Alkuperäisen hautakartoitusprojektin tarkoituksena oli selvittää, missä on vapaata ja mitkä hautapaikat ovat varattuja. Kokonaiskartoitus valmistuu syksyllä, kun tarkempi tieto katakombien kokonaismäärästä ja sijainnista on käytössä. Tällöin seurakunnalle selviää myös, onko uuteen hautausmaahan tarvetta investoida ja miten nykyisen hautausmaan käyttöastetta on mahdollista parantaa.

– Meidän täytyy ottaa huomioon myös se, että hautakammiot ovat vanhoja ja tämän takia Museovirasto on nyt mukana. Neuvottelemme heidän kanssaan myös siitä, mitä alueella voi tehdä ja mitä ei.

Lisäselvityksiä on luvassa ensi viikolla ja tuolloin selvinnee Museoviraston kanta.

– On seurakunnalle tärkeää, että näitä paikkoja kunnioitetaan ja arvostetaan kulttuurihistoriallisesti. Tarjoamme kaiken tuen ja avun, jos löytyy henkilö, joka esimerkiksi opinnäytetyönään ryhtyisi tutkimaan katakombeja ja niiden historiaa. Tämä on mielenkiintoinen kaupunki- ja hautauskulttuuriin liittyvä löytö, Salminen toteaa.

(Kuva: Wikipedia/Vladimir Menkov)

Edellinen artikkeliBrittitutkija: Fundamentalismia voisi kohdella psyykkisenä sairautena
Seuraava artikkeliPyjamapartyista hitti Tampereella

Ei näytettäviä viestejä