Brittitutkija: Fundamentalismia voisi kohdella psyykkisenä sairautena

Oxfordin yliopiston neurologian tutkija Kathleen Taylorin mukaan fundamentalismia voisi käsitellä psyykkisenä sairautena. Taylor oli esittänyt näkemyksensä kesäkuun alussa Hayn kirjallisuusfestivaaleilla Walesissa. Asiasta uutisoi muun muassa
Hufftington Post j
a
Digitaljournal
.

Uutista on jaettu kymmeniätuhansia kertoja sosiaalisessa mediassa.

Digitaljournalin mukaan Taylor ehdottaa, että fundamentalismia ja muita yhteisölle mahdollisesti haitallisia ideologioita voitaisiin tulevaisuudessa hoitaa psyykkisinä sairauksina. Taylorin mielestä radikaaleja ideologioita ei pitäisi enää nähdä puhtaasti vapaan tahdon varaisina.

Taylorin mukaan fundamentalismin määrittelyyn kuitenkin liittyy ongelmia. Hän ei itse halua rajoittua esimerkiksi pelkkää radikaalisuuntauksiin tai äärimmäisiin kultteihin. Taylor rinnastaa fundamentalismiksi yhtä lailla sekä terroristiverkosto al-Qaidan että kapitalistisen ideologian, joka johti siviilien pommituksiin esimerkiksi Laosissa ja Kambodźassa.

Ehdotukseensa liittyviä eettisiä ongelmia Taylor on pohtinut muun muassa viime vuonna julkaistussa kirjassaan ”The Brain Supremacy”.

Edellinen artikkeliMännistö ja Räty: Kirkolliset asiat pois Räsäseltä
Seuraava artikkeliKirkkoherra: Katakombeista neuvotellaan Museoviraston kanssa

Ei näytettäviä viestejä