Helluntaipastorin työt jättäneistä selvitys

Helluntaiherätyksen Iso Kirja -opistolla selvitettiin pastorin töistä viimeisen viidentoista vuoden aikana sivuun jääneiden kokemuksia. Kyselyyn vastasi 70 pastorina tai nuorisopastorina toiminutta helluntailaista, jotka edustivat sekä Suomen helluntaikirkkoa että yhdistyspohjaisia seurakuntia. Aineistosta tehdään parhaillaan Iso Kirja -opistolla opinnäytetyötä, jota ohjaa opettaja Matti Kankaanniemi.

– Pastorin tehtävistä luopumisen taustalla oli muun muassa toimenkuvan määrittämättömyydestä johtuvaa uupumusta. Kuvio on ymmärrettävä. Helluntailaisuuden perusrakenteet muodostuivat maaseutukulttuurin aikana, nykyisin käytännön toimenkuva on erilainen, Kankaanniemi sanoo.

– Toisena asiana nousi esiin seurakunnan rakenne, joka ei mahdollista perustavaa laatua olevien ihmissuhdekonfliktien ratkaisemista. Silloin ristiriidat pääsevät vaikuttamaan laajemmin ja vahvemmin kuin sellaisilla työpaikoilla, joissa on vahvemmat organisaatiorakenteet.

Selvityksen nosti esiin blogissaan myös Keravan helluntaiseurakunnan pastori Esa Hyvönen, joka on havainnut nuorten pastorien perustavan uusia, tunnustuskuntiin sitoutumattomia seurakuntia.

– Ilmiö on vähän mysteerinomainen ja koskettaa itseänikin. Aloitin pastorin työt kymmenen vuotta sitten ja paljon yhtä aikaa aloittaneita on jäänyt pois tai siirtynyt toisiin tehtäviin. Syitä on vaikea arvioida, Hyvönen sanoo.

Hän on havainnut myös nuorisotyön vaikutuksen vähentyneen monessa seurakunnassa.

– Kun työntekijät vaihtuvat nuorempiin, saavatko he oikeasti päättää asioista? Sukupolven vaihdos on eri asia kuin omistajuuden lopullinen vaihdos. Se voidaan mitata päätöksenteon kautta. Yksittäisissä seurakunnissa kysymys kohdistuu vanhemmistojen ikärakenteeseen. Niissä on usein vain muutama nuorempi jäsen ja enemmistö lähellä eläkeikää.

Matti Kankaanniemen mukaan toisin kuin yhdistyspohjaisissa seurakunnissa Suomen Helluntaikirkossa tehdään tiiviimpää yhteistyötä ja pyrkimys on yhtenäistää käytäntöjä.

– Välttämättä sekään ei auta niihin kysymyksiin, jotka nousivat esiin lähteneille pastoreille tehdyssä kyselyssä. Syyt ovat helluntaiherätyksen sosiologisessa dna:ssa niin syvällä. Helluntailaisuus on alkujaan työväenliike, jossa itsenäisyys, oma päättäminen, toimikunnat ja lautakunnat ovat lähes sakramentin asemassa. Monet luterilaiset teologit eivät tätä ymmärrä, koska he katsovat asiaa erilaisesta luokkaperspektiivistä. Jos käy esimerkiksi Työväen Urheiluliiton nyrkkeilyseurassa ymmärtää jo paremmin, Kankaanniemi sanoo.

Esa Hyvösen blogi

Edellinen artikkeliKouvolan Kirkkopäiville nimekäs esiintyjäkaarti
Seuraava artikkeliSisäministeri Räsänen: Ruotsin tunnustus voi johtaa kriisin syvenemiseen Lähi-idässä

Ei näytettäviä viestejä