Helluntailaisten lippulaivasta lohkesi pala

Helluntaiherätyksen malliseurakunta Seinäjoella ei kelvannut nuorille uudistajille. He aikovat perustaa modernin yhteisön perinteisen helluntailaisuuden ulkopuolelle.

Seinäjoen helluntaiseurakunta aikoo kutsua entisen työntekijän tilalle suositun pastorin Yhdysvaltojen Thunder Bayn Saalem-seurakunnasta.

Seinäjoen helluntaiseurakunnan nuorisotyöntekijä Johannes Saranpää ja Ylistaron helluntaiseurakunnan nuorisotyöntekijä Niklas Niemelä ovat irtisanoutuneet tehtävistään ja aikovat perustaa tunnustuskuntiin sitoutumattoman Amazing Grace -seurakunnan.

Perustajien mukaan ensi vuonna toimintansa aloittavasta yhteisöstä tulee moderni, innostava ja armollinen. Visiona on seurakunta, joka kohtaa tämän päivän ihmisen tämän päivän kielellä. Tarkoituksena on rakentaa koti, jossa jokainen voi tuntea olevansa hyväksytty.

Seinäjoen helluntaiseurakunnan vanhimmiston puheenjohtaja Matti Hautala ei keksi, missä kohtaa uusi visio eroaa vanhasta.

– Se on poikien innostusta. On aina ikävää, jos joku haluaa kotoaan lähteä, mutta ei meillä riitoja ole ollut, Hautala kommentoi.

Seinäjoen helluntaiseurakunta kuuluu Suomen suurimpiin, sillä on noin 1400 jäsentä ja sen tilaisuuksia seurataan aktiivisesti suoratoistona netissä eri puolilla Suomea.

Varsinkin seurakunnan nuorisotyötä on helluntaiherätyksen piirissä pidetty esimerkillisenä. Nuortenilloissa käy vähintään 250 nuorta.

– Kun kerroimme, kuka on valittu uudeksi nuorisotyöstä vastaavaksi pastoriksi, nuoret olivat aivan innoissaan. Hän on Pekka Perho, Thunder Bayn helluntaiseurakunnan johtava pastori, Matti Hautala kertoo.

Ristin Voitto -lehden toimituspäällikkö Anssi Tiittanen kuvailee Seinäjoella tapahtunutta jakaantumista helluntailaisten sukupolvikivuksi. Hän bloggasi aiheesta Seurakuntalainen-sivustolla.

Vaikka helluntailiike pyrkii kasvamaan istuttamalla uusia seurakuntia, nuorisotyön irrottaminen omaksi seurakunnakseen ei Tiittasen mielestä sovi minkään helluntaiseurakunnan strategiaan Uuden seurakunnan tulisi perustua alueelliseen irrottautumiseen, ei kulttuuriseen lohkeamiseen.

Perusteilla oleva Amazing Grace -yhteisö on ilmoittanut asettuvansa tunnustukuntien ulkopuolelle. Suomen helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen pitää tätä menetyksenä.

– Poislähtevät ovat eläneet kutsumukselleen ja osoittautuneet hyviksi työntekijöiksi.

Helluntaiherätyksessä uuden seurakunnan perustaminen on mahdollista vain jos alueella jo toimiva helluntaiseurakunta hyväksyy uuden. Jos vanha seurakunta ei hyväksy keskuudestaan irtoavaa uutta ryhmää, sille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin asettua helluntaiherätyksen ulkopuolelle.

– Suomessa on jonkin verran tällä tavalla perinteisen helluntailaisuuden ulkopuolelle joutuneita ryhmiä. Laajaa veljesyhteyttä sekä esimerkiksi koulutusta ja lähetystyötä tukevia yhteisiä rakenteita osaa arvostaa monesti vasta kun ne on menettänyt, Esko Matikainen sanoo.

Helluntaiherätyksessä joudutaan lähiaikoina pohtimaan voiko vanha seurakunta kokonaan tyrmätä uuden seurakunnan perustamisen ja millä perusteilla tällaisen päätöksen voi tehdä.

Lue Helluntaipastorin työt jättäneistä selvitys