Hän on kirkon somevaikuttaja – ”Tekee ykkösmeemit”

Tampereen seurakuntien kehittämistyön asiantuntija Jussi Laine on Somempiseurakunta.com-sivuston kyselyn mukaan kirkon keskeisin somevaikuttaja.

Laine voitti äänestyksen, jossa Somempi seurakunta -oppaan tekijät keräsivät mainintoja luterilaisessa kirkossa toimivista somevaikuttajista. Vastaajina olivat muut kirkon näkyvät sosiaalisen median käyttäjät.

Kysely lähetettiin 33 henkilölle, joista 26 vastasi. Kukin sai mainita yhden nimen ja perustella valintansa.

Äänet hajaantuivat: mainintoja sai kaikkiaan 16 eri henkilöä. Neljä mainintaa kerännyt Laine käyttää perustelujen mukaan sosiaalista mediaa luontevasti kirkkoa uudistavissa pilottiprojekteissa, karttaa turhaa pönötystä ja suosii lämmintä maaläheistä humoristista otetta.

Laineen valintaa perusteltiin myös sanomalla, että hän on tehnyt Kirkko Suomessa -tiimissä kirkon ykkösmeemit. Tampereella hänen kerrotaan uudistavan kirkon työtä somea oivasti hyödyntäen.

Laineelle valinta oli ”aikamoinen yllätys”. Hän kuitenkin iloitsee siitä, että merkittäväksi vuorovaikutuksen muodoksi noussut sometyö saa näkyvyyttä kirkon keskusteluissa.

Laineen mukaan sosiaalinen media pitää nähdä toimintaympäristönä kaikelle kirkolliselle sisällölle ja sanomalle.

– Kaiken, mitä kirkko tekee, pitää näkyä reaalimaailmassa ja virtuaalimaailmassa. Ja raja näiden välillä on entistä häilyvämpi.

Raja häilyy niin ikään siinä, toimiiko somessa työntekijä vai yksityishenkilö.

– Some on hyvä esimerkki siitä, miten persoona näkyy työssä ja miten työ vaikuttaa persoonaan. Jussin pitää näkyä myös työjutuissa, Laine sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että kirkon toiminta somessa on tiimityötä.

Kolme mainintaa kyselyssä saivat Helsingin Oulunkylän seurakunnan seurakuntapastori Marjaana Toiviainen ja Kirkon tiedotuskeskuksen suunnittelija Samuli Suonpää. Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen, Vantaan Tikkurilan seurakunnan nuorten aikuisten pappi Satu Huttunen ja Vantaan seurakuntien kärkihankekoordinaattori Katri Korolainen saivat kukin kaksi mainintaa.

Laine itse äänesti kyselyssä juuri Korolaista.

– Katri on hyvä esimerkki siitä, miten oma henkilökohtainen verkosto ja kirkollinen vuorovaikutus saadaan kulkemaan nätisti rinnakkain. Näin ne palvelevat toisiaan hyvällä tavalla, Jussi Laine perustelee.

Yhden maininnan kirkon somevaikuttajaksi saivat seuraavat henkilöt: Lari Lohikoski, Kaarlo Kalliala, Visa Viljamaa, Heikki Nenonen, Marianne Heikkilä, Minna Jaakkola, Risto Leppänen, Mika K T Pajunen, Ville Ranta ja Teemu Laajasalo.

Kuva: Jussi Laine

Edellinen artikkeliSeurakuntien päiväkerhot kokoavat yli 40 000 lasta, aamu- ja iltapäiväkerhoissa käy 10 000
Seuraava artikkeliKirkkohallitus pani henkilökuntansa virkistyspaikan myyntiin

Ei näytettäviä viestejä