Guardian: Vatileaksista syytetylle papille vankilatuomio, pr-konsultille ehdollista

Vatikaanin oikeusistuin tuomitsi papin ja viestintäkonsultin osallisuudesta Vatikaanin salaisten dokumenttien vuotoon eli niin kutsuttuun Vatileaks-skandaaliin, kertoo
The Guardian.
Tuomiot annettiin viime viikon torstaina.

Espanjalainen Vatikaanin virkailija Angel Lucio Vallejo Balda tuomittiin 18 kuukaudeksi vankilaan salaisten dokumenttien vuotamisesta kahdelle toimittajalle Emiliano Fittipaldille ja Gianluigi Nuzzille.

Viestintäkonsultti Francesca Chaouqui tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen rangaistukseen. Baldan avustaja Nicola Maio, joka oli niin ikään syytettynä osallisuudesta vuotoon, vapautettiin syytteistä. Myös Baldan ja Chaouquin tuomiot olivat lyhyempiä kuin ne, joita syyttäjät heille vaativat.

Angel Lucio Vallejo Balda ja Francesca Chaouqui kuuluivat paavi Franciscuksen pian valintansa jälkeen nimittämään komissioon, jonka tehtävänä oli johtaa Vatikaanin taloudellista puhdistusta.

Emiliano Fittipaldi ja Gianluigi Nuzzi julkaisivat komissiosta vuodettujen dokumenttien perusteella kaksi kirjaa, joissa kuvataan Vatikaanin taloudenpidon ongelmia ja tuhlausta. Kirjat paljastivat, että Franciscuksen pyrkimys taloudenpidon läpinäkyvyyteen kohtasi Vatikaanissa laajaa vastustusta.

Fittipaldi ja Nuzzi olivat hekin syytettyinä oikeudenkäynnissä, mutta oikeus totesi, ettei sillä ole tuomiovaltaa toimittajiin, jotka saivat asiakirjat Italian maaperällä, eivät Vatikaanissa.

Vatikaani on joutunut ei-toivottujen paljastusten kohteeksi aiemminkin. Paavin hovimestari Paolo Gabriele tuomittiin vuonna 2012 vankilaan Paavi Benedictus XVI:n henkilökohtaisen kirjeenvaihdon vuotamisesta. Paavi Benedictus XVI kuitenkin armahti hänet kahden kuukauden vankilassaolon jälkeen.

Vatikaanin tiedottaja Federico Lombardi totesi torstaina oikeudenkäynnin jälkeen, että on paavi Franciscuksen päätettävissä armahtaako hän Baldan ja Chaouquin vai ei.

Lue myös:

Guardian: Vatileaksista syytettyjä uhkaa vankila

Edellinen artikkeliArvio: Juurevaa 
naisveisuuta Siionin tyttäriltä
Seuraava artikkeliMaatalousyrittäjä: ”Sikarutto olisi viimeinen naula arkkuun”

Ei näytettäviä viestejä