Guardian: Vatileaksista syytettyjä uhkaa vankila

Vatikaanin syyttäjät vaativat vankilatuomioita ”Vatileaksista” eli arkaluontoisten Vatikaanin dokumenttien vuotamisesta syytetyille, kertoo
The Guardian.

Pisintä kolmen vuoden ja yhdeksän kuukauden tuomiota syyttäjät vaativat viestintäkonsultti Francesca Chaouquille, jota epäillään vuotojen päätekijäksi. Chaouqui saapui oikeuden eteen kesäkuussa syntyneen vauvansa kanssa.

Syyttäjien mukaan Cahouquia toimi yhteistyössä espanjalaisen Vatikaanin virkailijan Angel Vallejo Baldan ja tämän avustajan Nicola Maion kanssa. Baldalle syyttäjät vaativat kolmen vuoden ja yhden kuukauden ja Maiolle yhden vuoden ja yhdeksän kuukauden vankilatuomioita.

Kolmikolla oli pääsy vuodettuihin dokumentteihin, koska he kuuluivat paavi Franciscuksen nimittämään komissioon, jonka tehtävänä oli johtaa Vatikaanin taloudellista puhdistusta pian Franciscuksen valinnan jälkeen vuonna 2013.

Lisäksi syytteessä on kaksi toimittajaa, jotka ovat julkaisseet vuodettuihin dokumentteihin pohjautuvia kirjoja. Gianluigi Nuzzille syyttäjät vaativat yhden vuoden ehdollista rangaistusta, mutta Emiliano Fittipaldille vapauttavaa tuomiota todisteiden puutteessa.

Nuzzin ja Fittipaldin julkaisemissa kirjoissa kuvataan Vatikaanin talousongelmia kuten kroonista varojen yli elämistä, virheellistä kirjanpitoa ja lukuisia vakavia väärinkäytöksiä, joiden avulla on saatettu piilotella korruptiota.

Paljastusten mukaan vain viidennes katolilaisten Peter’s Pence -systeemin kautta tekemistä lahjoituksista käytettiin todella hyväntekeväisyyteen. Loput kuluivat Vatikaanin byrokratian pyörittämiseen ja osin joidenkin roomalaisten kardinaalien ylellisen elämäntavan tukemiseen.

Tuomiot luetaan tämän viikon keskiviikkona tai torstaina.

Edellinen artikkeliIin seurakunta rakennutti liikuntapuiston – ”Liikunnan avulla kohdataan ihmisiä”
Seuraava artikkeliRovasti Alpo Hukka on kuollut

Ei näytettäviä viestejä