Georgian uudet senaattorit tekivät historiaa: musta baptisti-pastori ja juutalainen toimittaja

Yhdysvaltain senaatti kokoontuu United States Capitol -rakennuksessa. Kuva: Mari Teinilä

Täytevaaleissa keskiviikkona Yhdysvaltain senaattiin valitut kaksi Demokraattisen puolueen edustajaa Raphael Warnock, 51, ja Jon Ossof, 33 tekivät monin tavoin historiaa. Valintansa myötä he myös ratkaisivat senaatin enemmistön demokraateille. Warnock on ensimmäinen musta senaattori Georgiasta, kaiken kaikkiaan vasta 11. musta senaattori koko sen historiassa.

Raphael Warnock on baptisti ja hän työskentelee vanhempana pappina yhdessä Yhdysvaltain tunnetuimmassa pyhätössä, Atlantan Ebenezer-kirkossa. Siellä myös Martin Luther King oli aikanaan pappina.

Warnock on sanonut jatkavansa seurakuntansa pappina senaattoriksi valintansa jälkeenkin. ”On tärkeää olla jatkuvassa yhteydessä omaan yhteisöön”, hän sanoi puheessaan kohta valintansa varmistumisen jälkeen.

Warnock on kasvanut 12-lapsisessa perheessä ja hänen vanhempansa olivat helluntailaisia. Raphael Warnockilla on kaksi lasta.

Toimittaja Jon Ossof puolestaan on kasvatettu juutalaiseksi. Hänen isänsä sukujuuret ovat Venäjällä ja Liettuassa ja hänen äitinsä on syntyisin Australiasta. Hän on yksi Yhdysvaltain nuorimpia senaattoreita.

Pew Research Center -tutkimuskeskuksen mukaan Yhdysvaltain kongressista baptisteja on 67 eli noin 12 prosenttia kongressin jäsenistä. Se on hieman vähemmän kuin baptistien osuus koko väestöstä.

Kongressissa on 34 juutalaista, kuusi prosenttia kaikista edustajista. Koko väestössä juutalaisten osuus on noin kaksi prosenttia.

Lue myös:

Selvitys: USA:n kongressissa kristittyjen osuus pysynyt 1960-luvun tasolla