Espoon hiippakuntaan saadaan lehtori

Espoon hiippakunnan joulukuun ordinaation yhteydessä piispa Tapio Luoma vihkii myös yhden henkilön lehtoriksi. Tiina Karlsson on menossa Suomen Raamattuopiston palvelukseen Kauniaisiin.

Lehtorin oikeuksien myöntäminen ja lehtoriksi vihkiminen on ollut naispappeuden hyväksymisen jälkeen 1986 yhä harvinaisempaa. Ei kuitenkaan täysin tavatonta: esimerkiksi arkkihiippakunnassa on vihitty lehtori vuonna 2007 ja Helsingin hiippakunnassa vuonna 2008.

Kotimaa24 kysyi piispa Luomalta harvinaisen tapahtuman taustoja.

Kirkossa oli vuoden 2011 tilastojen mukaan vain 12 virassa olevaa seurakuntalehtoria. Miten virka jaksaa tällä hetkellä kirkossamme, miten virka näyttäytyy seurakuntien arjessa ja elämässä?

– Omassa hiippakunnassani ei tällä hetkellä ole yhtään teologia seurakunnan lehtorin virassa.  En siksi osaa arvioida tarkemmin, miltä virka tällä hetkellä seurakuntaelämässä näyttäytyy.  Oletettavaa on, että lehtorien määrä jatkaa laskemistaan.

Miksi Espoon hiippakunnassa toimitetaan nyt lehtorin virkaan vihkiminen?

– Kirkkojärjestyksemme tuntee edelleen lehtorin viran.  Tämän vuoksi tuomiokapitulimme on ottanut harkintaansa sille saapuneen vokaation, ja se käsitellään asianmukaisella tavalla. Lehtorin oikeuksien myöntäminen on kieltämättä nykyisin poikkeuksellista, mutta täysin mahdollista.

Suomen kirkossa ei ole pappisvirkaan verrattavaa lehtoriutta. Minkälainen siis on lehtorin viran teologia?

– Jos lehtorin virkaa haluttaisiin kirkossamme kehittää, se tarvitsisi perusteellista teologista pohdintaa. Nyt kirkkojärjestys mainitsee sen tehtävän sisällöksi kristillisen kasvatus-, opetus- ja sielunhoitotyön, sekä osallistumisen muuhun seurakuntatyöhön. Vokaatio ja vihkimys sitovat lehtorin piispaan tavalla, joka on verrattavissa pappeuteen ja diakonaattiin.

Nyt vihittävä henkilö menee kristillisen järjestön palvelukseen. Onko lehtorin viroille parin vuosikymmenen alasajon jälkeen myös seurakuntatyössä uutta ekologista lokeroa?

– Minun on vaikea tällä hetkellä nähdä, että seurakuntatyössä lehtorin viralla olisi tulevaisuutta. Periaatteessa kirkkomme voisi niin halutessaan ryhtyä kehittämään lehtorin virkaa, mutta nyt on tärkeämpää löytää ratkaisu ajankohtaisempaan diakonaattiin. Jos diakonaatti toteutuu, lehtorin virka ja sen tulevaisuus tulee minusta täysin uuteen valoon.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Lehtorin viran ei tarvitse olla jäänne, sanoo Tiina Karlsson

Edellinen artikkeliLauttasaaren seurakunta myy ”Berliinin muuriaan” turvapaikanhakijoiden hyväksi
Seuraava artikkeliKarjalainen: Piispa varottaa esikoislestadiolaisia lahkoontumisesta

Ei näytettäviä viestejä