Esikoislestadiolaiset: "Ehtoollinen ei ole luterilaisen kirkon monopoli"

Esikoislestadiolaisten maallikkovoimin toimittamat ehtoolliset jatkuvat tulevana viikonvaihteena.

Kotimaa24:n saamien tietojen mukaan suunnitteilla on ehtoollishetkiä liikkeen rukoushuoneessa ainakin Enossa, Joensuussa, Jämsässä ja mahdollisesti Oulaisissa.

Esikoislestadiolaiset ry:n puheenjohtaja Seppo Karhu kertoo, että tulevana sunnuntaina Pohjois-Karjalassa todella on kaksi liikkeen omaa ehtoollistilaisuutta.

– Ne vietetään suunnilleen samanaikaisesti sekä Enossa että Joensuussa. Molemmissa paikoissa on ensin lyhyet seurat. Niiden jälkeen tilaisuudet jatkuvat ehtoollisen vietolla.

Karhun mukaan Mikkelissä 5.12. vietetyn ensimmäisen oman ehtoollishetken jälkeen Esikoislestadiolaiset ry:n johdon piirissä ei ole pidetty erityistä kokoontumista ehtoollisasian vuoksi, vaikka sananpalvelijat ovat tietysti asiasta keskustelleetkin.

– Kantamme on sama kuin ennenkin. Ehtoollinen on hengellinen kysymys.

Mitä ajattelette siitä, että piispat ovat selvästi sanoneet maallikkoehtoollisten olevan luterilaisen tunnustuksen ja kirkkojärjestyksen vastaisia?

– Ehtoollinen ei ole luterilaisen kirkon monopoli. Siksi olemme ajatelleet, että me etenemme nyt tällä tavalla, Karhu tarkentaa.

Tunnustuskirjoihin kuuluvassa Augsburgin tunnustuksessa sanotaan, että "kirkossa kukaan ei saa julkisesti opettaa eikä hoitaa sakramentteja ilman asianmukaista kutsumista." Mitä ehtoollisen omaan käyttöön ottanut liike tästä ajattelee?

– Meillä sananpalvelijat, jotka ehtoollisia hoitavat, on kutsuttu tehtäväänsä. Siksi he voivat ehtoollista jakaa. Eikä nyt ole kyse luterilaisen kirkon ehtoollisesta, Karhu linjaa.

Karhu tietää myös Jämsässä vietettävän sunnuntaina liikkeen omaa ehtoollishetkeä.

– Samoin mahdollisesti Oulaisissa, mutta en ole ihan varma siitä, järjestyykö siellä kaikki tarpeellinen viikonvaihteeseen mennessä.

Karhun mukaan esikoislestadiolaisten tiloissa vietettäviä ehtoollisia tulee joka tapauksessa lisää.

– Aikoja ja paikkoja en voi vielä nimetä, koska asioista on käyty vasta alustavia keskusteluja, Seppo Karhu sanoo.

Sakramenttiseparatismia myös Länsi-Suomeen

Jämsän esikoislestadiolaisten paikallisosastossa toimiva Teppo Nieminen vahvistaa, että tulevana sunnuntaina on tarkoitus toimittaa ehtoollinen herätysliikkeen rukoushuoneella Jämsässä.

– Näin on aikomus tehdä. Tästä ilmoitettiin seuraväelle viime sunnuntain seurojen yhteydessä. Asia varmistuu nyt tulevana perjantaina.

Nieminen kertoo ehtoollisen toimittajan olevan jonkun sananpalvelijoista.

– Neuvo on, että sananpalvelijat sopivat keskuudessaan, kuka ehtoollisen toimittaa.

Nieminen perustelee omia ehtoollisia Esikoislestadiolaiset ry:n säännöillä. Niissä viitataan Raamatun ja Lutherin opin ohella siihen, että yhdistyksen tarkoituksena on syventää hengellistä elämää.

– Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi voi sitten olla erilaisia toimenpiteitä.

"Murheellista, että uskovat eivät halua pysyä yhdessä"

Tampereen piispa Matti Repo on eräiden muiden piispojen tavoin toistuvasti kehottanut esikoislestadiolaista liikettä pysymään sakramenttiasiassa kirkon tunnustuksen ja kirkkojärjestyksen mukaisilla linjoilla.

Ennakkotietojen mukaan esikoislestadiolaisten maallikkojen viettämä ehtoollinen toteutetaan nyt siis myös Tampereen hiippakunnan alueella.

Repo ei kommentoi asiaa yli sen, mitä on siitä jo aikaisemmin sanonut ja toivonut.

– On murheellista, että Kristukseen uskovat eivät halua pysyä yhdessä, vaikka Herra sitä itse Getsemanessa rukoili. En tiedä, millä sanoilla Hänen pitäisi sitä vielä pyytää, että se kuultaisiin, Matti Repo huokaa.

Esikoislestadiolainen herätysliike ei ole sakramenttiasiassa yhtenäinen. Parhaillaan kerätään netissä allekirjoituksia Esikoislestadiolaiset ry:n hallitukselle osoitettavaan kirjelmään.

Siinä pidetään hallituksen päätöstä sakramenttiasiassa sääntöjen vastaisena ja vaaditaan ensi tilassa koolle yhdistyksen ylimääräistä kokousta.

Lue Kotimaa-lehdestä 17.12. varatuomarien Juhani Henttula ja Eljas Waltari kirjoitus. Heidän mukaansa Esikoislestadiolaiset ry ei ole tehnyt laillista päätöstä sakramenttien omiin käsiin ottamisesta. Kirjoittajat ovat Esikoislestadiolaiset ry:n hallituksen pitkäaikaisia jäseniä.

Kuva: Risto Hämäläinen.