Elämän kipinät sinkoavat pian Partaharjulla

Tyttöjen ja poikien Kipinä-suurleiri alkaa jälleen huomenna keskiviikkona Partaharjun leirikylässä Pieksämäellä. Paikalle odotetaan noin 1200 tyttöä ja poikaa, iältään 10–14 -vuotiaita. Lisäksi leirille tulee 250 isosta sekä noin 300 aikuista ohjaajaa.

– Leiriä on suunniteltu kovasti jo pari vuotta. Alueita on kunnostettu keväästä alkaen ja varsinaista leiriä on rakennettu nyt parisen viikkoa. Olemme täällä jo ihan kipinöissämme. Haaveeni on, että leiri olisi lapsille loppuelämäksi mieleen jäävä elämys, sanoo leirin tiedotussihteeri Pirjo Riipinen.

Kipinä-suurleiri on järjestyksessään 17. Suurleirejä järjestetään joka neljäs vuosi ja ensimmäisen kerran koolle tultiin vuonna 1951.

Kuusipäiväisen leirin pääjärjestäjänä toimii PTK – poikien ja tyttöjen keskus. Monipuolista leiriohjelmaa rakennetaan yhdessä PTK:n piirien, Kirkon kasvatus ja perheasiain, hiippakuntien ja paikallisseurakuntien sekä Suomen Lähetysseuran, Kirkon Ulkomaanavun, Seurakuntien Lapsityön Keskuksen ja Changemakerin kanssa. Leirin suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kuusi telttakylää, leiridemokratiaa ja oma lehti

Leiri muodostuu kuudesta hiippakunnittain kootusta kylästä. Jokainen kylä puolestaan muodostuu pihoista eli seurakuntaryhmistä. Saapumispäivänä jokainen seurakuntaryhmä valitsee keskuudestaan tytön tai pojan edustamaan itseään oman kylän kyläneuvostossa. Kyläneuvostot kokoontuvat päivittäin keskustelemaan leirin ohjelmasta, huollosta, järjestelyistä ja muista tärkeistä leiriasioista. Kyläneuvostossa esiin nousevat asiat viedään seuraavaan leiriparlamentin kokoukseen.

Kipinä-medialeirissä valmistuu joka päivä 10 – 18-vuotiaiden pressiklubilaisten toimittama tabloid-kokoinen Kipinä-sanomalehti. Aikuiset avustavat taitossa ja ohjaavat viittätoista lapsireportteria työssään.

– Lehti painetaan öisin Pieksämäellä ja jaetaan jokaiselle leiriläiselle aina aamuisin, Pirjo Riipinen kertoo.

Tänä vuonna leiri näkyy netissä ja somessa aivan eri intensiteetillä kuin aikaisemmin. Leirin nettisivut päivittyvät jatkuvasti ja leiri näkyy niin Twitterissä, Instagramissa kuin Facebookissakin. Isoista tapahtumista välitetään nettistriimauksia.

Kipinä-suurleiri on perinteisesti kansainvälinen. Tänä vuonna kylissä on mukana lähes 90 ulkomaalaista leirivierasta. Heitä tulee eniten Tanskasta, Venäjältä, Unkarista ja Virosta. Kauimmaiset vieraat saapuvat Kiinasta, Japanista ja Afganistanista. Myös Alankomaat ja Ahvenanmaa ovat edustettuina. Osa ryhmistä tulee suomalaisten seurakuntien kutsumana ystävyysseurakunnista.

Seminaarissa keskustellaan 10–14 -vuotiaista seurakuntalaisina

Kipinä-suurleirin yhteydessä järjestetään
Mikä ikä -seminaari
perjantaina 24.7. Puheenvuoroissa käsitellään 10–14 -vuotiaita seurakuntien haasteena ja voimavarana. Seminaarin avaa piispa Jari Jolkkonen. Alustajina toimivat lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sekä piispa Seppo Häkkinen. Seminaarin yhteydessä julkaistaan kirja: 10–14 -vuotiaat seurakunnassa.

Kuva: Juha Kinanen. Partaharjun edellisellä suurleirillä kesällä 2011 yhteisellä leirinuotiolla oli tunnelmaa.

Kipinä Spark – suurleirin monipuoliset nettisivut löytyvät täältä.

Edellinen artikkeliElämän kipinät sinkoavat pian Partaharjulla
Seuraava artikkeliHautamuistomerkissä pesivä lintu kiinnostaa valokuvaajia

Ei näytettäviä viestejä