Ehdotus etenee – hallitus esittää Jehovan todistajat asepalveluksesta vapauttavan lain kumoamista

Hallitus antoi torstaina eduskunnalle lakiesityksen siitä, että Jehovan todistajien asevelvollisuutta koskeva erivapaus lakkautettaisiin.

Helsingin hovioikeus antoi helmikuussa ratkaisun, jonka mukaan Jehovan todistajien erilaista asemaa ei voida pitää hyväksyttävänä, vaikka siitä on säädetty poikkeuslailla. Äänin 4-3 hovioikeus vapautti siviilipalveluksesta kieltäytyneen miehen puolen vuoden vankeusrangaistuksesta, joka aiemmin on annettu totaalikieltäytyjille.

Muun muassa Reserviläisliitto kertoi tiedotteessaan torstaina kannattavansa lainmuutosta. Liiton mukaan Suomen puolustus perustuu suureen reserviin, josta muodostetaan tarvittaessa Puolustusvoimien 280 000 hengen vahvuiset sodan ajan joukot. Näistä joukoista reserviläiset muodostavat yli 96 prosenttia. Riittävän suuri ja osaava reservi kyetään tuottamaan vain laajamittaisen, yleisen asevelvollisuuden avulla.

Reserviläisliiton mukaan siviilipalvelusta pitää kehittää niin, että mahdollisimman moni Jehovan todistaja katsoo jatkossa voivansa suorittaa palveluksen eikä totaalikieltäytyjien määrä kasva merkittävästi nykyisestä.

Vuosina 2009–2010 tehty, puolustusministerin asettaman selvitysryhmän tekemä selvitys osoitti, että yleinen asevelvollisuus on edelleen tehokkain ja edullisin tapa ylläpitää itsenäistä ja koko Suomen kattavaa puolustusjärjestelmää. Tässä niin kutsutun Siilasmaan työryhmän selvitystyössä todettiin, ettei maanpuolustus voi pohjautua vapaaehtoisuuteen.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Puolustusministeriön työryhmä: Ei enää vapautusta Jehovan todistajille ase- ja siviilipalveluksesta

Hovioikeus: Totaalikieltäytymisen hyväksyminen vain yhden uskonnon perusteella on syrjintää

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliSeurakunnissa hämmennyttiin: Saako ehdokkaiden nimet julkaista? – Kirkkohallitus: Luottamustoimi on
Seuraava artikkeliUuden Maan suola -lehden päätoimittaja Kari Latvus: Kirkko ei voi keskittyä vain sielun pelastukseen

Ei näytettäviä viestejä