Puolustusministeriön työryhmä: Ei enää vapautusta Jehovan todistajille ase- ja siviilipalveluksesta

Puolustusministeriön huhtikuussa asettama työryhmä ehdottaa Jehovan todistajien asevelvollisuutta koskevan vapauslain kumoamista. Työryhmä luovutti mietintönsä puolustusministeri Jussi Niinistölle. Asiasta kertoo muun muassa Iltalehti.

Mietinnössä ehdotetaan, että Jehovan todistajat eivät saa siirtymäajan jälkeen enää uskonsa perusteella vapautusta ase- tai siviilipalveluksesta. Jehovan todistajat, jotka ovat ennen kumoamislain voimaantuloa hakeneet lykkäystä asepalvelukselleen, voivat kuitenkin hakea vielä vapautusta.

Vapautuslain kumoamisen myötä kaikkia uskonnollisia sekä muita vakaumuksia kohdeltaisiin Suomen asevelvollisuutta koskevassa lainsäädännössä tasavertaisesti. Jehovan todistajat on tällä hetkellä ainoa ase- ja siviilipalveluksesta vapautuksen saava uskonryhmä.

Puolustusministeriön työryhmän tehtävänä oli arvioida lainsäädännön muutosta ja valmistella tarvittaessa ehdotus, jolla varmistetaan, että Jehovan todistajien vapautuslaki on linjassa perustuslain kanssa. Ehdotettava ratkaisu ei saanut myöskään vaarantaa yleistä asevelvollisuutta ja Puolustusvoimien kykyä tuottaa Suomen puolustusjärjestelmän edellyttämät sodan ajan joukot.

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen ei ota vielä mietintöön mitään kantaa.

– Ennenaikaista sanoa yhtään mitään. Aseistakieltäytyminen on jokaisen Jehovan todistajan omantunnon kysymys, ja jokainen suhtautuu siihen tämänhetkisen lainsäädännön mukaan, Leinonen kertoo Ylelle.

Jehovan todistajien vapautus nousi esille helmikuussa, kun Helsingin hovioikeus vapautti vankeuteen tuomitun totaalikieltäytyjän. Hovioikeus katsoi, että ainoastaan Jehovan todistajien ase- ja siviilipalveluksesta vapauttaminen on vastoin perustuslain syrjintäkieltoa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Hovioikeus: Totaalikieltäytymisen hyväksyminen vain yhden uskonnon perusteella on syrjintää

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliTurun tuomiokirkon näyttelyssä ovat esillä Pyhän Kertun pyhäinjäännös ja Getsemanen kivet
Seuraava artikkeliHS: Jäsenkato on pakottanut myymään kirkkoja Hollannissa – suunnitteilla silti uusi megakirkko

Ei näytettäviä viestejä