Digipostillasta tulee suuri saarnapankki

Kotimaan Digipostilla eli hakutoiminnolla varustettu saarnapankki näkee viimein päivänvalonsa.

– Useista eri syistä johtuen hanke on viivästynyt, mutta Digipostilla avataan perusmuodossaan kevään aikana. Digipostilla on vapaasti kaikkien luettavissa, eikä siis edellytä verkkotunnuksia, kertoo Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä.

Digipostillan tarkoitus on tukea kristillisen uskon perusasioiden julistamista ymmärrettävin ja puhuttelevin keinoin niin saarnatuolista kuin verkossa.

Tietokantaan kootaan parhaillaan ja tavoitteena on saada alkajaisiksi hakutoiminnan piiriin vähintään 1000 saarnaa.

Yksi saarnoja tietokantaan syöttänyt on Porvoon suomalaisen seurakunnan pappi Laura Mäkelä. Hän sanoo havahtuneensa kirjoitetun ja puhutun saarnan eroihin.

– Kirjoitettu saarnakin voi puhetilanteessa muuttua, tekee mieli lisätä jotain tai jättää jotain pois kuulijankunta huomioon ottaen. Lisäksi kirjoitetuissa saarnoissa on huomioita taukojen paikoista sekä muita puhumiseen liittyviä reunamerkintöjä. Jouduin siis hieman stilisoimaan Digipostillaan syöttämiäni saarnoja, Mäkelä sanoo.

– Huomasin myös, että olen tosiaan kirjoittanut saarnani puheiksi, en luettaviksi teksteiksi. Voi niitä toki lukeakin! Itse tykkään kirjoittaa saarnat paperille, vaikka muutoksia tulisikin puhuessa. Ehkä jotkut saarnaavat spontaanimmin, apunaan kenties vain ranskalaiset viivat.

Mäkelä arvelee, että Digipostilla voi toimia inspiraation lähteenä.

– On mielenkiintoista nähdä, miten joku toinen on saarnannut jonain kirkkopyhänä. Se virittää mielen omaan saarnantekoon, jonka lopputulos tulee luultavasti joka tapauksessa olemaan aivan erilainen.

Saarnoja voi syöttää Digipostillaan täällä

Katso video, jolla Laura Mäkelä kertoo suhteestaan saarnaan ja saarnaamiseen.

Kuva: Olli Seppälä. Laura Mäkelä kuvatiin Helsingin Mikael Agricolan kirkossa.

Edellinen artikkeli12 kysymystä kirkon sijoitusjohtajalle
Seuraava artikkeliOrtodoksinen kirkko valitsee uudet kirkolliskokousedustajat

Ei näytettäviä viestejä