Diakoniatyöntekijät: Pienituloiset eivät voi elää palkallaan, kokonaisuutta ei katso kukaan

Kahdeksan Helsingin seurakuntien diakoniatyöntekijää on julkaissut Suomen nykyistä hallituspolitiikkaa vastustavalla sivustolla vahvan kannanoton.

He toteavat, että yhä useampi työssäkäyvä ei tule toimeen palkallaan ainakaan Helsingissä. Pienituloisten on valittava, jättävätkö vuokran maksamatta vai lääkkeet ostamatta. Toimeentulotuen siirtyminen Kelaan on diakoniatyöntekijöiden kokemuksen mukaan pahentanut tilannetta.

”Siinä missä sosiaalivirasto myönsi tukea suoraan, antaa uusi instanssi sen välillisesti – maksat ensin itse kulusi, haet ne jälkikäteen. Kaikkien talous ei kestä tätä. Päätöksissä käytetään aiempaa vähemmän harkintaa esimerkiksi lääkkeiden osalta”, kannanotossa sanotaan.

Diakoniatyöntekijöiden mukaan omaishoidon ja vammaistukien leikkaukset kurittavat niitä, jotka ovat entisestäänkin lujilla. ”Kokonaisuutta ei katso kukaan.”

Työntekijät ovat huolissaan asenteiden kovenemisesta ja yhteiskuntarauhasta. ”Väki jakautuu yhä selvemmin kahtia, pärjääjiin ja putoajiin. Näyttää surullisesti siltä, että ihmisen mitta on hänen tuottavuutensa.”

Diakoniatyöntekijät kertovat kohtaavansa työssään usein toivottomuutta, joka on erityisesti nuorten kohdalla hälyttävää. ”Kaikkien ei ole edes mahdollista opiskella, kun toimeentulosta on jatkuva huoli. Millaista kuvaa yhteiskunnasta nuorille luomme? Onko se enää kaikille yhteinen, kaikista huolta pitävä yhteiskunta?” työntekijät kyselevät.

”Vaadimme päättäjiä lopettamaan eriarvoistavan politiikan harjoittamisen. Älkää leikatko niiltä, joilla ei ole mitään!” työntekijät päättävät kannanottonsa.

Kansanliike järjestää jälleen mielenosoituksen

Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan kertoo olevansa poliittisesti sitoutumaton kansanliike. Se vaatii leikkauspolitiikan lopettamista Suomessa, Euroopassa ja koko maailmassa sekä riittävää toimeentuloa kaikille. Aatteellisena perustana on ihmis- ja perusoikeuksien kunnioittaminen.

Kansanliike järjestää Helsingissä valtakunnallisen mielenosoituksen ensi lauantaina. Mielenosoitus vaatii Suomen nykyisen hallituksen eroa. Mielenosoittajat ovat jakautuneet erilaisiin blokkeihin, joita ovat esimerkiksi eläkeläiset, rasismin vastustajat, feministit, taidetyöläiset, vammaiset, rauhanliikkeen ihmiset, ympäristöaktiivit, antikapitalistit ja antisipilistit (Juha Sipilän politiikan vastustajat).

Sama joukko on järjestänyt hallituksen leikkauspolitiikkaa vastustavat mielenosoitukset myös elokuussa 2015 ja maaliskuussa 2016.

Kuva: Olli Seppälä. Joukkovoimaa-mielenosoitus maaliskuussa 2016.

Lue myös:

Mielenosoitusviikko päättyi kirkon edessä

Miten liperit sopivat mielenosoitukseen?

Joukko kirkon työntekijöitä leikkausten vastaiseen mielenosoitukseen

Edellinen artikkeliDekaani: Teologinen tiedekunta ei ole riidoissa Kari Peitsamon kanssa
Seuraava artikkeliHeli Inkinen lähtee arkkipiispan vaaliin – ”Sukupuolella on aina merkitystä, myös tässä vaalissa”

Ei näytettäviä viestejä