Diakonaattiuudistusta herätellään horroksesta – uusi esitys tulossa 2020-luvulla

Diakonaatti on kirkon virkaranneuudistuksen sitkeä aloite. Siitä on puhuttu yli neljäkymmentä vuotta ja valmisteltu virallisesti yli kaksikymmentä vuotta. Diakonaatin taustalla on ajatus kolmisäikeisestä kirkon virasta: piispa, pappi ja diakonivirka. Kolmas vihkimysvirka on koettu tärkeäksi työntekijöiden identiteetin ja valtuutuksen vuoksi.

Kirkolliskokous sai loppuvuodesta 2015 käsiteltäväksi laajan ja huolella valmistellun esityksen, jonka mukaan uusi diakonivirka korvaisi nykyisen diakonian viran. Siihen oli tarkoitus vihkiä diakoniatyöntekijöitä, nuorisotyöntekijöitä, lähetyssihteereitä, varhaiskasvatuksen ohjaajia ja lapsityönohjaajia.

Kirkolliskokous tyrmäsi kirkkoneuvos Pekka Huokunan esittelemän diakonaattimallin ja palautti sen jatkovalmisteluun. Sen jälkeen diakonaatista ei julkisuuteen ole kuulunut mitään.

– Tuossa ne paperit ovat hyllyssäni odottaen jatkotoimia. Tänä keväänä kootaan pienimuotoinen työryhmä pohtimaan, miten tässä pitäisi edetä.

Huokuna sanoo, että ei ole mitään syytä kiirehtiä uudistuksen kanssa, kun se on ollut kesken niin pitkään ja kun kellään ei ole siitä kirkasta näkemystä.

– Nyt seuraamme ensinnäkin, mitä vaikutuksia piispainkokouksen uusilla ohjeilla diakonivihkimyksestä on ollut. Katsomme, miten dikonaattiasia on muualla järjestetty. Vielä tämän vuoden aikana käymme Norjassa katsomassa heidän diakonaattiratkaisuaan. Lisäksi tarkoituksena on yhdessä Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa toteuttaa kysely oppilaille diakonaatista ja sen tarpeesta.

Huokuna sanoo myös, että tällä hetkellä hän ei pysty näkemään, että samoista peruslähtökohdista voisi syntyä kokonaan toisenlainen esitys kuin vuoden 2015 diakonaattisesitys oli.

– On viisasta odottaa nyt muutama vuosi ennen uutta esitystä. Siihen tulee aikanaan vaikuttamaan seurakuntien taloustilanteen kehittyminen, samoin työalojen rajojen madaltuminen ja yhteistyöhakuisuuden lisääntyminen.

Huokuna arvioi, että seuraavaksi esityksen diakonaatista saa käsiteltäväkseen vuonna 2020 aloittava kirkolliskokous.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Ei tullut diakonaattia – tuli diakonivirka

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.