Britannian kirkkojen johtajat: Brexitin jälkeen etsittävä uusi suunta

Britannian on Brexitin jälkeen mietittävä uudelleen, minkälaiset arvot ja hyveet ohjaavat sen suhteita muihin maihin, kirjoittavat Englannin anglikaanikirkon arkkipiispat, Canterburyn arkkipiispa Justin Welby ja Yorkin arkkipiispa John Sentamu, yhteisessä lausunnossaan.

”Meidän on pysyttävä vieraanvaraisina ja myötätuntoisina ja rakennettava siltoja, ei muureja”, Welby ja Sentamu toteavat kansanäänestyksen tuloksen selviämisen jälkeen antamassaan lausunnossa.

Myös Skotlannin, Walesin ja Irlannin kirkkojen johtajat ovat ottaneet kantaa viime viikolla käydyn kansanäänestyksen tulokseen. Ison-Britannian kansalaiset äänestivät viime torstaina Brexitin eli Euroopan Unionista eroamisen puolesta.

Skotlannin episkopaalikirkon päämies, piispa David Chillingworth, toteaa omassa lausunnossaan, että Brexit on aikamme suurimpia poliittisia muutoksia.

”Se kääntää suunnan pois pitkäaikaisesta projektista rakentaa uusi Eurooppa toisen maailmansodan hävityksen jälkeen. Se tavoittelee takaisin kansallista suvereniteettia ja Britannian asemaa suurena, itsenäisenä kauppamaana.”

Chillingworth toteaa lisäksi, että skotlantilaisille äänestystuloksella voi olla hyvin suuri merkitys. Skotlantilaisista äänestäjistä enemmistö kannatti Euroopan Unioniin jäämistä. Näkemysero muun Britannian kanssa saattaa johtaa Skotlannin itsenäistymiseen.

Walesin anglikaanikirkon piispat toteavat yhteisessä lausunnossaan, että kristittyjen tulee pitäytyä evankeliumin arvoissa, joita ovat totuudellisuus, kaikkien ottaminen mukaan ja kunnioitus. Piispat kertovat rukoilevansa sovinnon puolesta intohimoisen kampanjoinnin jälkeen.

”Rukoilemme Ison-Britannian, eurooppalaisten kumppaneidemme ja koko maailman puolesta tänä epävarmuuden aika samalla kun jatkamme yhteistä työtämme oikeudenmukaisen ja rauhallisen tulevaisuuden rakentamiseksi”, Walesin piispat kirjoittavat.

Dublinin arkkipiispa Michael Jackson kertoo omassa lausunnossaan, että monet irlantilaiset pelkäävät päätöksen toistaiseksi tuntemattomia vaikutuksia elämäänsä.

”Rukoilemme viisautta ja kauaskatseisuutta niille, jotka johtavat meitä poliittisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti, sekä niille, jotka neuvottelevat puolestamme siitä, miten voimme parhaiten ilmaista ja täyttää roolimme Irlannissa Euroopan Unionin sisällä.”

EKK:n presidentti moittii äänestystä edeltäneen keskustelun tasoa

Euroopan kirkkojen konferenssin presidentti Christopher Hill, joka on myös Englannin kirkon piispa, ottaa äänestystulokseen kantaa Iso-Britannian kirkkojen johtajia suorasanaisemmin.

”Olen syvästi pahoillani kansanäänestyksen tuloksesta ja myös tavasta, jolla vaalit käytiin”, Hill toteaa lausunnossaan.

Hillin mukaan monilla kampanjassa esitetyillä väitteillä ei ollut mitään suhdetta todellisuuteen, ja keskustelun sävyä hän kuvailee ennemmin hysteeriseksi kuin rationaaliseksi.

Hill huomauttaa, että vaikka britit äänestivät Euroopan Unionista vetäytymisen puolesta, Ison-Britannian kirkot ovat yhä Euroopan kirkkojen konferenssin jäseniä.

”Euroopan kirkkojen konferenssi voi tarjota tilan, jossa kirkot voivat vakuuttaa kumppanimme Euroopassa siitä, että uskomme yhä rakenteisiin rauhan, oikeudenmukaisuuden ja vakauden puolesta mantereellamme ja siihen että sellaiset rakenteet palvelevat niin globaalia kuin omaa hyvinvointiamme”, Hill kirjoittaa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Arkkipiispa Welby tukee Britannian pysymistä EU:ssa

Anglikaanijohtajat kriittisiä Brexitiä kohtaan

Edellinen artikkeliTwitteriin ilmestyi väärennetty Kirkkohallituksen tili
Seuraava artikkeliMiksi niin moni ortodoksikirkko jäi pois Suuresta synodista?

Ei näytettäviä viestejä