Anglikaanijohtajat kriittisiä Brexitiä kohtaan

Anglikaanikirkon kappalaiset eri puolilta Eurooppaa lausuvat maltillisia varoituksen sanoja briteille, jotka äänestävät kahden viikon kuluttua Britannian pysymisestä EU:ssa.

Anglikaanikirkkoa manner-Euroopassa palvelevat brittikappalaiset ovat ohjeistaneet brittiäänestäjiä anglikaanien uutispalvelu ACNS:n kautta.

Ankarimman kannan brittien EU-eroon eli Brexitiin ottaa Gibralttarin piispa Robert Innes, jonka mukaan Britannian erolla Euroopan Unionista olisi suuri tunnevaikutus.

– Jos Britannia marssii ulos EU:sta, se tuntuu samalta kuin avioero. Se otettaisiin vastaan shokin, epäuskon ja vihan tuntein, piispa ennustaa.

Brexit vähentäisi Innesin mukaan myös Englannin kirkon vaikutusvaltaa Euroopassa.

Hollannissa toimiva anglikaanikappalainen Ruan Crew kehottaa brittejä kuuntelemaan niitä, joilla on kokemusta eturintamassa olosta.

– Sanoisin briteille, että älkää seuratko pelon agendaa. Yksi EU:n perusvisioita oli rauha. Hollantilaisilla on muistoja pommituksista ja miehityksestä. Kansakunnat, jotka käyvät keskenään kauppaa, eivät sodi.

Kappalainen Ben Harding Lyonin anglikaanikirkosta kehottaa kaikkia äänioikeutettuja uurnille.

– Ota osaa päätöksentekoon. Rukoile sen puolesta, punnitse päätöstä. Toivon, että 24. kesäkuuta ihmiset voivat sanoa: ”Olen osallistunut tähän päätökseen rukoiltuani sen puolesta ja otettuani siitä selvää ja olen käyttänyt hyvin äänioikeuttani.”

Barcelonassa toimiva kappalainen John Chapman kehottaa brittejä miettimään eron seurauksia myös muiden kuin omien kansalaistensa näkökulmasta. Hänen mukaansa espanjalaiset eivät voi ymmärtää, miksi Britannia haluaa erota EU:sta.

Maaliskuussa arkkipiispa Justin Welby sanoi parlamentin The House -lehdelle, että EU-eroa ajavien pitäisi laskea eron seuraukset ja kertoa, miltä Britannia näyttäisi jättäydyttyään unionin ulkopuolelle. Hän ei kuitenkaan tue avoimesti EU-eroa vastustavaa puolta.

– Kansanäänestyksessä ei ole olemassa oikeaa kristillistä kantaa, Welby huomautti.

Brittien kansanäänestys EU-jäsenyydestä järjestetään 23. kesäkuuta.

Kuva: Johannes Ijäs

Lue myös:

Englannin kirkko julkaisi rukouksen EU-kansanäänestystä varten

Edellinen artikkeliLatvian kirkko rajasi pappeuden vain miehille
Seuraava artikkeliOta nämä mukaan kesäjuhlille

Ei näytettäviä viestejä