Britannian johtava rabbi syyttää Työväenpuoluetta antisemitismistä

Britannian johtava rabbi Efraim Mirvis on puheessaan hyökännyt maan toista pääpuoluetta Työväenpuoluetta (Labour) vastaan, todeten puolueella olevan ”vakava antisemitistinen ongelma”. Asiasta uutisoi
The Telegraph
.

Erityistä huomiota rabbin puheenvuorossa on saanut Työväenpuolueen sisäinen skandaali. Alkuviikosta tuli Britanniassa julkisuuteen, että puolue on viimeksi kuluneiden kahden kuukauden aikana salaa erottanut määräajaksi 50 jäsentään antisemitististen ja rasististen kommenttien vuoksi.

Erotettujen joukossa on ollut myös tunnettu poliitikko Ken Livingstone. Hän lukeutuu puolueen äärivasemmistoon. Livingstone joutui erotetuksi lausuttuaan Adolf Hitlerin tukeneen sionismia, ennen kuin hän ”sekosi ja päätyi murhaamaan kuusi miljoonaa juutalaista”.

Mirvis on vaatinut Työväenpuolueen viime vuonna valittua uutta puheenjohtajaa Jeremy Corbinia panemaan puolueensa järjestykseen. Johtava rabbi on muistuttanut painokkaasti, että maan poliittisessa elämässä ei saa olla sijaa antisemitismille.

Corbin on luvannut tutkia puolueen sisällä paljastuneet tapaukset.

Tiistaina joukko israelilaisia kansanedustajia vaati julkisesti Corbinia katsomaan peiliin, häpeämään Työväenpuolueen antisemitististä henkeä ja eroamaan tehtävästään sen sijaan, että asettaisi puolueen sisälle ”jälleen jonkun naurettavan tutkimuskomitean”.

Tilanne on ollut Britanniassa helatorstaina pidettyjen paikallisvaalien vuoksi kiusallinen Corbinille, joka vain hieman ennen puoluetta koskeneita paljastuksia oli vakuuttanut, että puolueessa ei ollut ongelmaa antisemitismin kanssa.

Alustavien tuloksien mukaan vaaleissa Työväenpuolue on menettänyt asemiaan varsinkin Skotlannissa, mutta myös Englannissa.

Työväenpuolueen tilapäisesti erotettujen poliitikkojen joukossa on esimerkiksi henkilöitä, jotka ovat ehdottaneet Israelin siirtämistä Lähi-idästä ja sen perustamista uudelleen Yhdysvaltojen alueelle.

Britannian 64 miljoonasta asukkaasta juutalaisia on runsaat 300 000.

Lue myös:

Antisemitismi nousee Euroopassa

Juutalaisvastaiset rikokset lisääntyneet Britanniassa

Edellinen artikkeliHolokaustista selvinneiden omaisuuden palauttamista vauhditetaan somekampanjalla
Seuraava artikkeliKirkkoneuvos verovälttelystä: ”Kyse on moraalista”

Ei näytettäviä viestejä