Aulikki Mäkinen tuomiorovastiksi Turkuun, naisia on tuomiorovasteina nyt neljä – "Aina rikotaan yksi lasikatto"

Aulikki Mäkinen. Kuva: Timo Jakonen

Teologian tohtori Aulikki Mäkinen on valittu Turun uudeksi tuomiorovastiksi eli Turun tuomikirkkoseurakunnan kirkkoherraksi. Hän siirtyy Turkuun Kuopion Männistön seurakunnan kirkkoherran virasta.

Valinnan teki keskiviikkona äänestyksen jälkeen Turun tuomiokirkkoseurakunnan 15-jäseninen seurakuntaneuvosto. Aulikki Mäkinen sai 14 ääntä ja Naantalin kirkkoherra Jani Kairavuo yhden äänen. Muut kuusi hakijaa jäivät äänittä. Uutisen virkaa hakeneista voi lukea täältä.

Nykyinen tuomiorovasti Heimo Rinne jää eläkkeelle 1.1.2021.

Aulikki Mäkinen, 53, valmistui teologian maisteriksi 1992 ja teologian tohtoriksi 2002 Helsingin yliopistosta. Hän on työskennellyt pappina Pohjois-Saksassa ja vs. kirkkoherrana Vehmersalmen seurakunnassa. Hän on toiminut myös hiippakuntasihteerinä.

Nykyisessä virassaan hän hoitaa Kuopion seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajan tehtävää. Hän on ollut kirkkohallituksen täysistunnon jäsen ja kirkolliskokousedustajana vuodesta 2012 lähtien.

Vuonna 1340 perustettuun virkaan

Mäkinen on kotoisin Turun naapurikunnasta Tarvasjoelta. Henkilökohtaisella tasolla hän pitää tuomiorovastin virassa aloittamista kotiinpaluuna.

– Tuntuu hyvältä palata pitkien muualla vietettyjen vuosien jälkeen.

Ammatillisesti Turun tuomiorovastin paikka on erityinen. Mäkinen on järjestyksessä 53. tuomiorovasti. Virka on ollut olemassa vuodesta 1340.

– Tässä on hirveän pitkän ketjun osa, Mäkinen sanoo.

Tuomiokirkko on myös kansallispyhäkkö. Tuomiorovastin hakuilmoituksessa yhtenä viran erityisenä tarpeena mainittiin valmius viedä läpi tuomiokirkon saneeraus ja kirkkotilan monipuolistaminen. Mäkinen pitää tehtäviä kiehtovina.

– Paljonhan kirkkoherran tehtävissä on aina myös samaa, mutta tuomiokirkkoseurakunnalla on hyvät mahdollisuudet olla kirkko keskellä Turkua ja ulottua laajemmallekin kuin Turkuun.

"Naisten pätevyys alkaa näkyä valinnoissa"

Kirkossa on yhdeksän tuomiorovastin virkaa. Naisia tuomiorovasteista on nyt neljä. Satu Saarinen valittiin Ouluun 2016 ja Marja Heltelä Helsinkiin 2018. Tänä syksynä on valittu Arja Huuskonen Mikkeliin ja nyt Aulikki Mäkinen Turkuun.

Mäkinen pitää kehitystä erittäin merkittävänä. Hän painottaa, että valinnoissa ei ole kyse ensisijaisesti sukupuolesta vaan teologisesta näystä ja siitä, millaista kirkkoa halutaan rakentaa.

Se, että naisia valitaan tuomiorovasteiksi, kertoo kuitenkin kirkon suunnasta.

– Aina rikotaan yksi lasikatto. Naisten kokemus, osaaminen ja pätevyys on tällä hetkellä niin vahvaa, että se alkaa näkyä valinnoissa.

Turun tuomiokirkkoseurakunnassa on 13 500 jäsentä, mutta Mäkinen huomauttaa, että tuomiokirkkoseurakunnalla on kokoaan suurempi merkitys.

Mäkisestä tulee paitsi Turun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra myös Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin jäsen. Tarvittaessa hän toimii arkkihiippakunnan piispan tai arkkipiispan sijaisena.

Kirkkoneuvoksen valintaprosessi hallinto-oikeudessa

Aulikki Mäkinen on jäänyt viime vuosina kirkon korkeissa virantäytöissä kahdesti niukasti toiselle sijalle. Syksyllä 2018 hän hävisi kirkolliskokouksessa Kirkkohallituksen kansliapäällikön vaalin Pekka Huokunalle.

Keväällä 2019 Mäkinen jäi täpärästi toiseksi kirkkohallituksen täysistunnon valittua Petri Määtän Kirkkohallituksen toiminnallista osastoa johtavan kirkkoneuvoksen tehtävään. Mäkinen vei tämän virantäytön hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Prosessi on edelleen kesken, eikä Mäkinen kommentoi sitä enempää.

– Se on oma prosessinsa, hän sanoo.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.