Arkki­piispoilta kannan­otot Butšan raakuuksiin – Leo: "Äärimmäistä inhimillistä pahuutta", Luoma: "Ihmisyyden halveksuntaa"

Arkkipiispa Leo ja arkkipiispa Tapio Luoma. Kuvat: Mikko Stig / Lehtikuva, Olli Seppälä

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo ja evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma ovat omissa kannanotoissaan ilmaisseet järkytyksensä siviilien joukkomurhista Butšan kaupungissa Ukrainassa. Raakuudet ovat paljastuneet sen jälkeen, kun Venäjän sotilaat ovat lähteneet kaupungista.

Arkkipiispa Leo sanoo ortodoksisen kirkon tiedotteessa, miten "olemme seuranneet voimattomina uutisvirtaa, joka on tuonut eteemme kuvia murskaksi pommitetuista asuintaloista, sairaaloista ja kirkoista". Hän toteaa Venäjän osoittaneen viimeksi kuluneen kuukauden aikana toistuvasti, ettei se pyri välttämään siviiliuhreja Ukrainan sodassa.

"Tänään olemme joutuneet uutisten välityksellä näkemään ja kuulemaan jotain sellaista, mitä on vaikeaa ymmärtää todeksi", Leo totesi sunnuntai-iltana lähetetyssä tiedotteessa.

"Venäjän toimet Butšassa ja muissa ukrainalaiskylissä eivät edusta enää sodan kauheuksia, vaan äärimmäistä inhimillistä pahuutta. Kuten kansainvälinen yhteisö on todennut, ne ovat sotarikoksia, joista Venäjä tulee aikanaan saamaan tuomion."

Leo toteaa, että Venäjän ortodoksisen kirkon johto on seissyt valtiojohdon rinnalla siunaamassa sotaa ja esittämässä sen jopa oikeutettuna. Tästä Leo on esittänyt kritiikkiä aiemminkin.

"Vetoan suoraan Moskovan patriarkka Kirilliin: muistakaa Jumalan edessä piispana ja patriarkkana antamanne lupaukset ja se, että niistä on kerran tehtävä tiliä Kaikkivaltiaan edessä. Kristuksen tähden: herätkää ja tuomitkaa tämä pahuus! Käyttäkää vaikutusvaltaanne rauhan edistämiseksi ja tehkää kaikkenne, että tämä sota päättyisi. Siihen rukoilen teille Jumalalta nöyryyttä ja viisautta."

Arkkipiispa Tapio Luoma otti Butšasta kuultuihin uutisiin kantaa Twitterissä sunnuntai-iltana.

"Butšasta ja muualta Ukrainasta välittyneet kuvat kertovat käsittämättömästä raakuudesta, sotarikoksista ja ihmisyyden halveksunnasta", Luoma kirjoitti.

"Tämä pahuus on pysäytettävä ja siihen syyllistyneet saatettava vastuuseen teoistaan. Herra, katso kärsivien puoleen. Armahda meitä!"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Arkkipiispoilta kannanotot Butšan raakuuksista – Leo: "Äärimmäistä inhimillistä pahuutta", Luoma: "Ihmisyyden halveksuntaa"

Arkkipiispoilta kannanotot Butšan raakuuksiin – Leo: "Äärimmäistä inhimillistä pahuutta", Luoma: "Ihmisyyden halveksuntaa"