Arkki­piispat HS:ssa: Patriarkka Kirill hämärtää puheillaan venäläisten moraalin­tajua

Venäjän käymän laittoman hyökkäyssodan puolustaminen uskonnollisin perustein on uskonnon hyväksikäyttöä, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma ja Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo kirjoittavat Helsingin Sanomissa julkaistussa Vieraskynä-kirjoituksessaan.

Perjantaina ilmestyneessä yhteisessä kirjoituksessaan arkkipiispat kommentoivat Kremlin ja etenkin Venäjän ortodoksisen kirkon johtajan, patriarkka Kirillin uskonnollista retoriikkaa. Luoma ja Leo kirjoittavat, että itäistä ja läntistä perinnettä edustavien kirkkojen johtajina he ovat siitä syvästi järkyttyneitä.

Arkkipiispat toteavat, että Venäjän johdon tavoin myös patriarkan puheenvuoroissa epäinhimillistetään ukrainalaisia tarkoituksellisesti.

”Kun sodalta puuttuu rationaalinen oikeutus, sitä yritetään keinotekoisesti löytää sieltä, mikä puhuttelee ja koskettaa monia venäläisiä: toisen maailmansodan kipeistä muistoista sekä ortodoksisesta uskosta”, arkkipiispat kirjoittavat.

”Tällaisen retoriikan todellisia uhreja ovat sodassa kärsivät ja kuolevat ukrainalaiset, mutta samalla patriarkka hämärtää puheillaan venäläisten moraalintajua, vahingoittaa Venäjän ortodoksista kirkkoa ja vääristää kuvaa niin idän kuin lännenkin kirkoista.”

Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Lue myös:

Arkki­piispoilta kannan­otot Butšan raakuuksiin – Leo: ”Äärimmäistä inhimillistä pahuutta”, Luoma: ”Ihmisyyden halveksuntaa”

Arkkipiispa Leo: Patriarkka Kirillin Pride-puhe oli surullinen pohja­noteeraus

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Arkkipiispat HS:ssa: Patriarkka Kirill hämärtää puheillaan venäläisten moraalintajua

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: YK on turvallisuus­politiikassa kuin 1960-luvun huonekalu
Seuraava artikkeli”Suomen venäläis­yhteisö on sota-asiassa kuin kahdelta eri planeetalta”, sanoo Petroskoissa syntynyt kanttori Maria Kuusiniemi

Ei näytettäviä viestejä