Arkkipiispaehdokkaat saarnaavat Tuomasmessussa, Auvista ei kysytty – ”Kieltäytyisin joka tapauksessa

Arkkipiispanvaalin ehdokkaat yhtä lukuun ottamatta ovat tulossa saarnaajiksi Helsingin Tuomasmessuun ennen 8.2. järjestettävää ensimmäistä vaalikierrosta. Ville Auvinen on ehdokkaista ainoa, jonka saarnaa ei Tuomasmessussa kuulla.

Vaaleissa ehdolla olevien saarnakimarat ovat olleet Helsingin Tuomasmessussa tapana ennenkin. Keväällä Tuomasmessussa saarnasivat kaikki Helsingin piispakandidaatit.

Tällä kertaa ensimmäisenä saarnavuorossa on Tapio Luoma, joka saarnaa Helsingin Agricolan kirkossa tulevana sunnuntaina 7.1. Björn Vikströmin vuoro on viikkoa myöhemmin, 14.1. Heli Inkisen saarna kuullaan 28.1. ja Ilkka Kantolan 4.2.

Helsingin Tuomasyhteisön toiminnanjohtaja Pirjo Kantala kertoo, että suunnitelma arkkipiispaehdokkaiden saarnavuoroista sai alkunsa syksyllä, jolloin hän pyysi pääkaupunkiseutua lähellä olevia piispoja eli Helsingin Teemu Laajasaloa, Espoon Tapio Luomaa ja Porvoon Björn Vikströmiä saarnaamaan Tuomasmessuun kevätkaudelle. Käytäntö on Tuomasmessussa perinteinen.

– Kesken kyselyn huomasin, että arkkipiispan vaalin ensimmäinen kierros on jo 8. helmikuuta. Koska Luomalle ja Vikströmille oli tarjottu saarnavuorot tammikuussa, oli tietysti hyvä kysyä myös Heli Inkistä ja Ilkka Kantolaa, Pirjo Kantala sanoo.

Ville Auvinen ei Kantalan mukaan ollut vielä tässä vaiheessa kertonut lähtevänsä ehdolle vaaliin. Ekumeenisen rukousviikon Tuomasmessuun 21.1. Kantala oli jo ehtinyt pyytää saarnaajaksi dominikaaniveli Gabriel Salmelaa.

– Valitettavasti ennen ensimmäistä äänestyskierrosta ei ollut tarjota saarnapäivää Auviselle. Toki voisimme hänet johonkin toiseen kohtaan kutsua. Tosin meillä on saarnaajille sellainen kynnyskysymys, että pitää pystyä jakamaan alttari ja pappeus naisten kanssa, Kantala toteaa.

Ville Auvinen ei tee alttariyhteistyötä naispuolisten pappien kanssa. Hän ei siis toimita naispappien kanssa messua.

– Sinänsä on epäreilua, että en ole kysynyt hänen omaa mielipidettään siitä, haluaisiko hän tulla, Kantala sanoo.

Ville Auvinen kuulee Tuomasmessun saarnavuoroista Kotimaa24:ltä. Auvinen toteaa, ettei häntä ole pyydetty messuun saarnaamaan. Hän vahvistaa, että kieltäytyisi kutsusta joka tapauksessa naispappeuskantansa takia.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Ville Auvinen pyrkii arkkipiispaksi ja vastustaa naispappeutta – nyt hän kertoo, miten se toimisi

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliUSA:ssa ihaillaan eniten Barack Obamaa ja Hillary Clintonia – listalla myös paavi ja Billy Graham
Seuraava artikkeliLähetysseuran Steffansson: Avustusjärjestöjen toimintaa rajoitetaan muuallakin kuin Pakistanissa

Ei näytettäviä viestejä