Arkkipiispa Tapio Luoma Lännen Medialle: Päivi Räsäsen esitutkinnoissa ei rajoiteta uskonnonvapautta

Kansanedustaja Päivi Räsäsen puheita koskevissa esitutkinnoissa haetaan rajoja sille, milloin uskonnonvapauden nimissä käytetystä kielestä tulee loukkaavaa, sanoo arkkipiispa Tapio Luoma.

Luoma toteaa Lännen Median haastattelussa, että hänen mielestään valtakunnansyyttäjän määräämissä esitutkinnoissa ei ole kyse uskonnonvapauden rajoittamisesta.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi torstaina poliisin aloittamaan kaksi uutta esitutkintaa, jotka koskevat kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) puheita. Tutkinnat koskevat kahta mediaesiintymistä, ja niistä voi lukea lisää täältä. Kaksi aiempaa Räsästä koskevaa esitutkintaa aloitettiin viime vuonna.

Kaikki tutkinnat liittyvät Räsäsen puheisiin homoseksuaaleista.

Tapio Luoma sanoo Lännen Medialle, että kristityn tehtävänä ei ole loukata tai leimata mitään ihmisryhmää.

– Tämä on minusta aivan selvä asia. Se, että yksittäinen ihminen tai jokin ihmisryhmä leimataan ja nimitetään syntiseksi, ei tuo ketään lähemmäksi kristinuskoa.

Luoma sanoo, ettei hän ota kantaa käynnissä oleviin esitutkintoihin. Arkkipiispan mukaan kyse ei kuitenkaan ole siitä, voiko Raamattua siteerata julkisesti.

– Tässä on kyse siitä, milloin uskonnonvapauden nimissä käytetty kieli ylittää hyväksyttävän rajat ja siitä tulee loukkaavaa, leimaavaa tai syrjivää. Minusta tämä on se kysymys, johon nyt haetaan vastausta.

Päivi Räsäsen uusia esitutkintoja on kommentoinut myös Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo.

"Päivi hyvä, mielestäni olet homopuheissasi väärässä ja kovasydäminen. Sorrettuja kristityn pitää nostaa, ei nitistää, vapahtaa, ei häpäistä. Sananvapauttasi puolustan täysin ja pidän rikosprosesseja huolestuttavina", Laajasalo kirjoitti Twitterissä.

Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Lue myös:

Valtakunnansyyttäjä määräsi kaksi uutta esitutkintaa Päivi Räsäsen puheista

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.