Anu Kiviranta oli Kuopion Alavassa seurakunta­nuori – nyt hänet valittiin seura­kunnan kirkko­herraksi

Kuva: Panu Kiviranta

Kuopion Alavan seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi on valittu Anu Kiviranta, 39. Hän toimii tällä hetkellä Alavan seurakunnan rippikoulu- ja nuorisotyön pastorina.

Valinnan teki Alavan seurakuntaneuvosto. Virkaa hakivat myös Kuopion tuomiokapitulin hiippakuntasihteeri Juha Antikainen ja Alavan seurakunnan kappalainen Juha Välimäki.

– Olen valinnastani iloinen, hyvilläni ja huojentunut siitä, että prosessi on takana. Onhan tämä mukana oleville aikamoinen mankeli, Anu Kiviranta sanoo.

Sanomaa myös perusjoukon ulkopuolelle

Anu Kiviranta on kotoisin Kuopiosta. Hän opiskeli teologiaa Helsingissä ja valmistui myös uskonnon ja psykologian opettajaksi, mutta ei ole sitä työtä tehnyt.

– Taustani on perheen kautta herännäisyydessä, ja tunnen sen itselleni läheisimmäksi herätysliikkeeksi. Olen aikanaan ollut Alavan seurakunnan seurakuntanuori. Siellä oli mukana paljon kavereita, joilla ei ollut kontakteja mihinkään herätysliikkeeseen. Pidän itseäni, jos mahdollista, tavallisena luterilaisena.

Kivirannan mielestä kirkon ja seurakunnan on tärkeää näkyä julkisessa tilassa, kuten mediassa ja sosiaalisessa mediassa.

– On tärkeää, että näyttäydymme tärkeänä yhteisönä, johon saa kuulua erilaista lähtökohdista ja johon voi nojata elämän eri vaiheissa.

Kiviranta sanoo, että haluaa olla rakentamassa yhteisöllisyyttä, jonka ytimessä on jumalanpalvelus.

– Tiedän toki, että kaikille yhteisöllisyys ei ole tärkein asia kirkossa. Tutkimusten mukaan millenniaalit eivät kaipaa kirkolta yhteisöllistä toimintaa, sillä he ovat löytäneet yhteisönsä muualta.

Siksi Kivirannan mielestä on tärkeää pohtia, keille kirkon viestintä on suunnattu. Heille, jotka ovat mukana seurakunnan toiminnassa? Vai voisiko sanomaa armon ja rakkauden Jumalasta pitää entistä enemmän esillä myös niille, jotka eivät kaipaa kirkolta yhteisöllisyyttä?

Kiviranta haluaa painottaa, että Alavan seurakunta on kasvava ja dynaaminen seurakunta, jossa on totuttu tarttumaan rohkeasti uusiin kokeiluihin.

– Esimerkiksi seurakunnan tuottamat virsivideot ovat keränneet paljon kiitosta.

Kiviranta aloittaa uudessa virassa syyskuun alussa. kun Alavan seurakunnan nykyinen kirkkoherra Hannu Koskelainen jää eläkkeelle.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Anu Kiviranta oli Kuopion Alavassa seurakuntanuori – nyt hänet valittiin seurakunnan kirkkoherraksi