Analyysi: Nyt kovenivat äänenpainot – ykseyspuhe sysättiin syrjään, kun vihkikannat kärjistyivät

Syksy tuli, ja kirkon avioliittokeskustelussa koitti uusi ajanjakso.

Takana on kesä ja hääsesonki. On toimitettu vihkimisiä ja avioliiton siunaamisia. Ainakin viidessäkymmenessä niistä ovat olleet osallisina sekä samaa sukupuolta oleva pari että luterilainen pappi.

Kevään ja kesän aikana keskustelu väsähti ja ilmapiiri jäi odottavalle kannalle. Syyskuun alussa vääntö sai puhtia ensin professori Eila Helanderin piispainkokoukselle tekemästä selvityksestä, joka koski kirkon vihkioikeutta. Sitten Helsingin tuomiokapituli teki kuukausien odottamisen jälkeen päätöksen ensimmäisen vihkijän Kai Sadinmaan toiminnasta. Kapituli reagoi lempeästi ”vakavalla moitteella”. Päätös rohkaisi yhä useampia vihkijöitä tulemaan julkisuuteen.

Pappien asioita setvitään nyt muissakin kapituleissa. Pelon ilmapiiri ei kuitenkaan ole lisääntynyt, päinvastoin. Tällä viikolla Jyväskylän seurakunnan pappi Eeva-Kaisa Rossi kirjoitti Kotimaa-lehdessä omakohtaisen kolumnin toimittamastaan vihkimisestä. Tänään perjantaina sateenkaaripareja vihkivät papit julkaisivat tiedotteella kuvagallerian itsestään.

***

Jos pakka on auki liberaalilla puolella, kortit ovat pöydällä myös konservatiivien siivessä.

Samaa sukupuolta olevien liitoille ei ole olemassa mitään teologisia perusteita, kirjoitti Perusta-lehden päätoimittaja, Suomen Raamattuopiston entinen toiminnanjohtaja Timo Junkkaala tällä viikolla blogissaan
Seurakuntalaisessa. Junkkaalan mielestä kirkon pitää luopua vihkioikeudesta, jos vaihtoehtona on luopuminen Raamatun avioliitto-opetuksesta.

Kovemman linjan otti Kansanlähetyksen julkaiseman Uusi tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela. Hän totesi lehden uusimmassa pääkirjoituksessa, että samaa sukupuolta olevia vihkineet papit ovat harhautuneita paimenia, joiden opetusta ja toimintaa Raamattuun uskovien seurakuntalaisten ei pitäisi seurata.

Painavimman sanottavansa Nummela oli säästänyt kirjoituksensa loppuun. Hän totesi, että ”jakautuminen totuuden tähden on paljon parempi vaihtoehto kuin yhtenäisyys luopumuksessa”.

***

Nummelan puhe on poikkeuksellista, sillä harva uhmaa kirkon yhtenäisyyttä ja ykseyttä. Päinvastoin: konservatiivit ovat tavanneet syyttää liberaaleja sooloilusta ja kirkon ykseyden romuttamisesta. Nyt Nummela antaa ymmärtää, että avioliittokysymys on kirkossa niin iso asia, että jakautuminen voi olla parempi vaihtoehto kuin yhtenäisyys.

Nummelan linja ei toki ole yllätys. Jo vuonna 2010 hän nimesi julkisuudessa harhaan kulkeneita piispoja, joiden kanssa ei pitäisi tehdä yhteistyötä.

Kirkon tämänhetkisessä tilanteessa Uuden tien pääkirjoitus on harvinaisen raju. Tiedossa on, että konservatiivijärjestöt ovat viime kuukausina tiivistäneet rivejään. Julkisuudessa järjestöt ovat kuitenkin vakuuttaneet haluaan pysytellä kirkon sisällä. Tätä viestiä ovat välittäneet muun muassa Suomen teologisen instituutin pääsihteerinä toiminut
Ville Auvinen ja Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja
Lauri Vartiainen.

***

Leif Nummela ei sano, että Kansanlähetys suunnittelisi lähtevänsä kirkosta. Hän kuitenkin antaa ymmärtää, että osa kirkon papeista harhauttaa ja hämää toiminnallaan seurakuntalaisia. Se on vakava väite.

Viime vuosina kirkossa on kiistojen keskellä usein päädytty toteamaan, että kirkon ykseys on tärkeämpi asia kuin avioliitto. Kirkon sekavassa tilanteessa osa konservatiiveista ottaa kuitenkin sen linjan, että avioliittokysymys vaarantaa ykseyden. Sateenkaaripareja vihkivät puolestaan ovat asettaneet ykseyden varjelemisen edelle seurakuntalaisten palvelemisen.

Juuri nyt kirkossa ollaan tilanteessa, jossa ykseyspuhe kuulostaa lähinnä hurskastelulta.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Sateenkaaripareja vihkivät papit julkaisivat kuvagallerian itsestään – mukana 51 pappia

Kolumni: Toimin piispani käskyä vastaan, sillä ihmisten elämät eivät odota

Kansanlähetyksen lehti varoittaa pääkirjoituksessaan harhautuneista paimenista ja hämäyksestä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliSateenkaaripareja vihkivät papit julkaisivat kuvagallerian itsestään – mukana 51 pappia
Seuraava artikkeliAnglikaanit juhlivat sataa vuotta Suomessa – viime vuosikymmeninä väki on kansainvälistynyt nopeasti

Ei näytettäviä viestejä