Ambrosius: Ortodoksien kokoontuminen Kreetalla on tynkäsynodi

(Päivitetty 19.6.) Viikonvaihteessa Kreetalla alkava yleisortodoksinen Pyhä ja Suuri synodi toteutuu, vaikka kesäkuun aikana pois jäämisestään ovat ilmoittaneet vanhat ja suuret Antiokian, Bulgarian, Georgian, Serbian ja viimeksi Venäjän ortodoksiset kirkot.

Helsingin metropoliitta Ambrosius toteaa, että varsinaisesti yleisortodoksisesta synodista ei kutienkaan voida puhua tilanteessa, jossa 14 paikalliskirkosta viisi ei tule kokoukseen.

– Kyseessä tulee olemaan tynkäsynodi. En osaa sanoa, minkä nimen se itselleen ottaa. On kuitenkin hyvä harjoitella kokoontumista ortodoksisten kirkkojen tulevaisuuden vuoksi joka tapauksessa, Ambrosius pohdiskelee.

Ambrosiuksen mukaan monien kirkkojen pois jääminen Kreetan synodista ei kuitenkaan millään muotoa tarkoita ortodoksisen maailman jakautumista.

– Kirkkojen peruslähestymistapa synodiin on ollut joka tapauksessa yhteinen. Tämä ei ole mikään skisma.

Kirkkopolitiikalla ei ole osuutta asiaan

Asiaan ei Ambrosiuksen mukaan liity kirkko- tai muutakaan politiikkaa. Esimerkiksi ortodoksikirkkoja hermostuttanut Ukrainan tilanne ja ortodoksisen kirkon jakautuminen siellä ei liity asiaan.

– Ainoa kirkkopoliittinen ongelma on ollut Antiokian ja Jerusalemin patriarkaattien kädenvääntö siitä, miten kanoniset alueet jakautuvat Arabian niemimaalla. Moskovan pois jääminen taas oli melko loogista seurausta siitä, että moni muu oli jo tehnyt saman päätöksen. Siihenkään ei liity valtapoliittisia intressejä.

Pyhä ja Suuri synodi ei Ambrosiuksen mukaan noussut siivilleen nyt siitä syystä, että valmisteluprosessissa on ollut ongelmia ja kokous kutsuttiin tätä taustaa vasten koolle liian aikaisin.

– Synodia varten olisi pitänyt perustaa ryhdikäs ja vakinainen valmisteluorganisaatio jo vuosia ennen tätä tilannetta. Valmisteluorganisaatio on nyt toiminut liian vähän aikaa ja se on ollut heikosti resursoitu.

Toisaalta Ambrosius harjoittaa ortodoksista itsekritiikkiä toteamalla, että kommunismin sortumisen jälkeen vapautuneilla itäeurooppalaisilla ortodoksikirkoilla on kuitenkin ollut 25 vuotta aikaa valmistautua kokoontumiseen.

Kokouksesta pois jääneillä Bulgarian, Georgian ja Serbian kirkoilla on Ambrosiuksen mukaan ollut vaikeuksia ekumeenisessa toiminnassa jo pitkään.

– Bulgarian ja Georgian kirkot ovat esimerkiksi jääneet pois Kirkkojen maailmanneuvoston toiminnasta. Se kuvaa näiden ortodoksisten kirkkojen vaikeuksia kohdata nykyaikaa ja moniarvoista maailmaa.

Yksi ortodoksisia kirkkoja jakava käytännön kysymys on ollut, miten pitäisi suhtautua muihin kristillisiin kirkkoihin. Pitkään kommunistivallan alla eläneillä kirkoilla ei ole ollut aikaa harjoitella elämistä moniarvoisessa maailmassa.

– Pelkistetysti sanottuna on niin, että kun tullaan suljetusta maailmasta ulos, niin äkkiä onkin sormi suussa.

Suomen ortodoksinen kirkko ei osallistu omana delegaationaan

Suomesta Kreetan ”tynkäsynodiin” matkustaa arkkipiispa Leo.

– Arkkipiispa menee sinne Konstantinopolin delegaatiossa, samoin Viron arkkipiispa Stefanos. He eivät varsinaisesti edusta omia, autonomisia ortodoksisia kirkkojaan, Ambrosius luonnehtii.

Ambrosius pitää valitettavana sitä, että Kreetalle on kutsuttu vain autokefaalisten eli täysin itsenäisten paikalliskirkkojen delegaatiot.

– Kyllähän tällaisiin pyhiin ja suuriin synodeihin on aikaisemmin kutsuttu kaikki piispat, eivätkä aikaisemminkaan kaikki piispat ole sellaisiin saapuneet. Siinä mielessä nytkään ei periaatteessa olisi mitään ongelmaa, jos jokin kirkko on poissa. Se on kuitenkin kieltämättä ongelma, että kaksi vanhaa patriarkaattia, Antiokia ja Moskova, eivät lainkaan osallistu, Ambrosius sanoo.

Pyhä ja Suuri synodi kokoontuu ennakkotietojen mukaan Kreetalla 18.–27. kesäkuuta.

PÄIVITETTY 19.6.: Aiemmasta ilmoituksestaan poiketen Serbian ortodoksinen kirkon delegaatio on matkustanut Kreetalle. Serbian kirkko on kuitenkin ilmoittanut, että jos tietyt ehdot eivät täyty synodissa, sen delegaatio poistuu kokouspaikalta.

Kuva: Matti Karppinen

Lue myös:

Venäjän kirkko jäämässä pois yleisortodoksisesta synodista

Ortodoksinen Suuri ja Pyhä Synodi on monikielinen

Yleisortodoksinen synodi ei salli saman sukupuolen liittoja ortodokseille

Edellinen artikkeliKansanedustaja haluaa Helsingin moskeijarahoituksen syyniin
Seuraava artikkeliKenia uhkaa sulkea pakolaisleirinsä – kansalaisjärjestöt varoittavat seurauksista

Ei näytettäviä viestejä