Alaranta: Lestadiolaispoliitikkojen ja liberaalien keskustalaisten liittoumaa ei ole

Perniön papin Johannes Alarannan mukaan Paavo Väyrysen tuoreet puheet liberaalien keskustalaisten ja tiettyjen lestadiolaispoliitikkojen epäpyhästä valtapoliittisesta liittoumasta eivät pidä paikkaansa, vaikka yksittäiset vanhoillislestadiolaiset poliitikot ovatkin valtapyrkimyksissään toimineet kameleonttimaisesti. Alaranta kuuluu keskustapuolueeseen ja on ollut aikanaan Väyrysen avustajana Europarlamentissa. Hän on kotitaustaltaan vanhoillislestadiolainen.

– Väyrynen niputtaa rauhansanalaiset ja vanhoillislestadiolaiset poliitikot yhdeksi piiriksi, jota he eivät todellisuudessa ole. Tämä on häneltä merkillinen purkaus, jonka hän on napannut Keskustan entisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen kirjoista ja radiohaastattelusta.

Väyrysen ja Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kirjeenvaihto paljastaa Alarannan mukaan sen, että Väyrynen kirjoitti Sipilälle täysin saman sävyisiä kirjeitä kuin Urho Kekkoselle aikoinaan.

– Väyrynen pettyi, kun hänen sanelunsa ei nyt ensi kertaa onnistunutkaan. Hän ei saanut kiristettyä Sipilältä ministerinpaikkaa. Mielestäni Sipilä toimi hyvin. Väyrynen on ymmärrettävästi katkera, Alaranta arvioi.

Alarannan mielestä on ilmiselvää, että kaikki poliitikot pyrkivät edistämään omaa ja oman joukkonsa etua, olipa taustajoukot mitä tahansa. Jotkut ovat kuitenkin valmiita myymään valtapyrkimystensä vuoksi periaatteitaan enemmän kuin toiset.

Siinä Väyrynen on Alarannan mielestä oikeassa, että on olemassa yksittäisiä vanhoillislestadiolaisia korkeassa asemassa olevia poliitikkoja, jotka ovat tukeneet Keskustan liberaaleja miehiä ja naisia kuten Olli Rehniä tai Mari Kiviniemeä omien valtapyrkimystensä vuoksi. Alaranta kuitenkin painottaa, että suurin osa lestadiolaispoliitikoista ei toimi näin.

– Tämä veljeily liberaalien kanssa on ollut minulle iso yllätys. Nämä muutamat pelaavat lestadiolaiset nokkapoliitikot eivät tajua, että tavalliset rivilestadiolaiset joutuvat kärsimään ja epäilysten alle heidän vallantavoittelunsa vuoksi.

– En arvosta tällaista luikertelua ja pelaamista, että yhdelle ollaan yhtä mieltä ja toiselle toista. Arvostan enemmän niitä suoria ja rehellisiä änkyrälestadiolaisia, jotka ovat johdonmukaisesti aina samaa mieltä, olipa siitä heille valtapeleissä hyötyä tai haittaa, Alaranta sanoo.

Paavo Väyrysellä ei Johannes Alarannan mukaan olisi varaa arvostella muita periaatteidensa myymisestä.

– Väyrynen on itse tyypillinen poliitikko, joka on aina ollut valmis myymään periaatteensa, jos saa sillä valtaa. Esimerkiksi Euroopan perustuslakia hän vastusti kiihkeästi vuosikaudet, mutta ministerinä hän käänsi takkinsa täysin ja ryhtyi kannattamaan sitä, Alaranta sanoo.

Kuva: Johannes Alarannan kotialbumi.

Lue myös:

Keitä ovat Väyrysen mainitsemat "lestadiolaispoliitikot"?