Arkkipiispa Leo: Ihmettelisin, jos luterilainen kirkko luopuisi vihkioikeudesta

Eduskunnan lakivaliokunta järjesti tänään kuulemisen kansalaisaloitteesta tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi. Kuulemisessa oli paitsi luterilaisen kirkon edustaja kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo myös Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo.

Arkkipiispa sanoo, että hänen viestinsä lakivaliokunnalle oli se, että ortodoksinen kirkko pitää kiinni kristillisestä avioliittokäsityksestä, jonka mukaan avioliitto on yksinomaan miehen ja naisen välinen.

– Se, mitä on esitetty, ei ole meidän eikä ison osan maailmankaan malli. Viittasin tässä yhteydessä esimerkiksi koko idän ortodoksiseen kirkkoon, joka edustaa noin 300 miljoonaa ortodoksisen kirkon jäsentä ja laajemmin uskontoihin. Miehen ja naisen välinen liitto on maailman yhteisöjen perusrakenteena ja kivijalkana. Puhuin ortodoksisesta avioliitosta sakramenttina, lähdin liikkeelle sen raamatullisista lähtökohdista.

Luterilaisessa kirkossa on myös pohdittu, pitäisikö kirkon vihkioikeudesta luopua.

– Se on luterilaisen kirkon asia, mutta kyllä minä sitä ihmettelisin hirveästi, kun vihkioikeus on kaikille Karhun kansoilla (tuore uskonnollinen yhdyskunta) ja muillakin.

Mitä lakivaliokunta halusi kysyä teiltä?

– Eivät paljon halunneet kysyä. Luulen, että se oli niin tyhjentävä se minun kanta, että ei ollut paljon kyselemisen varaa.

Miten käy eli hyväksytäänkö tasa-arvoinen avioliittolaki?

– En halua arvioida. Toivon, että nykyinen järjestelmä säilyy.

Lue myös: Kirkkohallituksen kansliapäällikkö oli kuultavana lakivaliokunnassa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkkohallituksen kansliapäällikkö oli kuultavana lakivaliokunnassa
Seuraava artikkeliNarsissin tarina

Ei näytettäviä viestejä