Arkkipiispa: Arkipyhiin puuttumisella menetettäisiin enemmän kuin saavutettaisiin

Kirkon ja työmarkkinakeskusjärjestöjen selvitys arkipyhistä on valmistunut. Työmarkkinakeskusjärjestöjen tavoitteena oli yhdessä kirkon kanssa selvittää mahdollisuudet järjestelyihin, joilla loppiainen ja helatorstai voitaisiin siirtää kiinteästi lauantaipäiviin.

Evankelis-luterilainen kirkko ei näe selvityksen pohjalta syytä muuttaa kirkkolain säädöksiä kirkollisten juhlapäivien sijoittelusta. Siirto olisi ongelmallinen kristillisen perinteen ja ekumeenisen yhteistyön näkökulmasta.

Selvityksen mukaan Suomessa arkipyhien määrä on kansainvälisessä vertailussa muiden maiden keskiarvoa alempi, joten siirtoa ei voi perustella arkipyhien määrästä johtuvalla kilpailuhaitalla.

Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan on hyvä, että selvitystyö on tehty.

– Selvitys osoittaa, miten kirkollinen traditio pyhäpäivineen tukee hyvinvointia. Se luo elämänrytmiä ja pitää yllä työn ja levon sekä arjen ja pyhän vuorottelua, Mäkinen sanoo.

– Kirkollisiin juhlapäiviin puuttumisella menetettäisiin yhteiskunnan hyvinvoinnin ja ihmisten jaksamisen näkökulmasta huomattavasti enemmän kuin saavutettaisiin. Kirkko ei näe tarpeelliseksi käynnistää lainsäädäntöhankkeita kristikunnan yhteiseen vuosituhantiseen traditioon kuuluvien arkipyhien siirtämiseksi.

Kirkkolaki ei säädä kirkollisten juhlapäivien vaikutuksesta työaikaan. Arkipyhien vaikutuksesta työaikaan määrätään muun muassa työaikalaissa, vuosilomalaissa sekä virka- ja työehtosopimuksissa.

Selvityksen taustalla on vuoden 2013 työllisyys- ja kasvusopimus. Selvityksen laatimiseen osallistuivat evankelis-luterilaisen kirkkohallituksen lisäksi EK, SAK, STTK, KT Kuntatyönantajat, Valtion työmarkkinalaitos, Akava sekä Kirkon työmarkkinalaitos.

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliEspoolainen diakoni joutui hakemaan vihkimyksen Oulusta
Seuraava artikkeliEK ja työntekijäjärjestöt napit vastakkain arkipyhistä

Ei näytettäviä viestejä