Anjalankosken kirkkoherra torppasi saamelaismuusikon konsertin kirkossa – järjestäjä pöyristyi

Tunnettu saamelaismuusikko Wimme Saari ei saa esiintyä Anjalankoskella sijaitsevassa Sippolan kirkossa pidettävässä konsertissa. Anjalankosken seurakunnan kirkkoherran Eija Murron tekemästä päätöksestä kertoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat.

Murto on perustellut päätöstä sillä, että musiikin tulee olla sopusoinnussa kirkossa julistettavan sanoman kanssa.

Saaren on ollut määrä esiintyä konsertissa yhdessä jazzmuusikko, saksofonisti Tapani Rinteen kanssa. Konserttia järjestävä muusikko Minna Raskinen on Kouvolan Sanomien mukaan pöyristynyt päätöksestä.

– En ymmärrä perustetta. Jos virret eivät ole sopusoinnussa julistettavan sanoman kanssa, niin mitä kirkossa sitten saa esittää, Raskinen ihmettelee.

Raskisen mukaan seurakunnasta on kantautunut huolta siitä, että konsertti saattaa sisältää shamanismia.

– Shamanismilla ei ole mitään tekemistä Saaren ja Rinteen musiikin ja esityksen kanssa. Jos saamelaisuus sotketaan shamanismiin, niin tällaisten tapahtumien tuominen kaakkoissuomalaisiin kyliin on tärkeää, Raskinen sanoo Kouvolan Sanomissa.

Saari on esiintynyt useissa kirkoissa aiemminkin

Suunnitteilla oleva konsertti on osa Sippolan etnofuturistista kesätapahtumaa Sippugria, jota vietetään kesällä. Kesätapahtumassa on suomalais-ugrilainen teema. Konsertti oli tarkoitus järjestää Sippolan kirkossa 26. kesäkuuta.

Helsingin Sanomien mukaan Saari esittäisi konsertissa saamenkielisiä virsiä sekä eläin- ja tunturijoikuja, joissa ylistetään luontoa ja elämää.

Wimme Saari on konsertoinut kirkoissa aiemminkin. Helsingin Sanomat listaa suomalaisista kirkoista Espoon tuomiokirkon sekä Tampereella, Oulussa ja Rovaniemellä sijaitsevat kirkot. Saari sanoo HS:n haastattelussa, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kirkko on sulkemassa ovia hänen musiikiltaan.

Oulun entinen piispa Samuel Salmi on kommentoinut muun muassa Ylen haastattelussa vuonna 2010, että joiku sopii kirkkoon.

Seurakunta tarkastaa, onko päätöksen pohjaksi tarpeeksi tietoa

Anjalankosken seurakunta kuuluu Kouvolan seurakuntayhtymään. Yhtymän yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Ylikangas sanoo Kouvolan Sanomissa, että yhtymän jokainen kirkkoherra vastaa oman seurakuntansa kirkkojen toiminnasta.

– Tämä tapaus ei ole minulle tuttu, mutta luotan Eija Murron arvostelukykyyn. Päätös oli varmasti perusteltu, Ylikangas sanoo.

Kirkkoherra Eija Murto ei halunnut maanantaina kommentoida asiaa Kotimaa24:lle, vaan viittasi Kouvolan seurakuntayhtymän tiedotteeseen. Sen mukaan Murto haluaa tarkastaa, onko seurakunnalla ollut päätöksen pohjaksi riittävästi tietoa konsertin sisällöstä.

”Jos käy ilmi että ei, meidän täytyy pyytää tietoa lisää ja jatkaa keskustelua Wimme Saaren edustajan kanssa, jos he vielä sitä toivovat”, Eija Murto toteaa tiedotteessa.

Kuva: Sanna Krook / Kirkon kuvapankki. Wimme Saari ja Tapani Rinne Oulujoen kirkossa keväällä 2014.

Lue myös arkistojuttu:

Wimme joikaa Raamattua saamelaismessussa – Raamatun käännöstyö pohjoissaameksi käynnissä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKommentti: Kolme pointtia sinulle, joka haluat yrittää Tuomas Enbusken käännyttämistä
Seuraava artikkeliSuomalaiset arvioivat: Lukeminen ehkäisee syrjäytymistä, lisää onnellisuutta ja vähentää rasismia

Ei näytettäviä viestejä