Aloite kirkolliskokoukselle: Sateenkaariparien kirkollinen vihkiminen mahdolliseksi

Viisitoista kirkolliskokousedustajaa eri puolilta maata on valmistellut kirkon avioliittokäsityksen laajentamista ehdottavan aloitteen ensi toukokuussa kokoontuvalle kirkolliskokoukselle.

Aloitteessa esitetään, että kirkollinen avioliittoon vihkiminen olisi mahdollinen myös samaa sukupuolta oleville pareille. Yksittäistä pappia ei kuitenkaan velvoitettaisi vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, jos se on vastoin hänen omaa avioliittokäsitystään.

Samankaltainen käytäntö on otettu äskettäin käyttöön Norjan luterilaisessa kirkossa. Suomen luterilaisessa kirkossa tämä aloite on ensimmäinen, jossa esitetään avioliittoon vihkimisen laajentamista koskemaan homoseksuaaleja pareja.

Allekirjoittajien mukaan sovittelevalla aloitteella etsitään ratkaisua kirkkoa pitkään hiertäneeseen kysymykseen samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä. Aloitteen tavoitteena on, että erilaiset avioliittokäsitykset voisivat elää kirkossa rinnakkain.

Allekirjoittajat katsovat, ettei avioliittokäsityksestä tule tehdä kirkkoa hajottavaa tekijää. Heidän mukaansa Raamattua voidaan tulkita eri tavoin ja erilaisia näkemyksiä on kunnioitettava.

Koska aloite tähtää kirkon ykseyden säilymiseen ja avioliittokysymyksen ratkaisuun, aloitteen tekijät uskovat, että aloite saa kannatusta eri tavoin avioliittoon suhtautuvilta. Aloitteen mukaan kysymys avioliitosta on uskon ytimeen nähden toissijainen kysymys.

Aloite on julkaistu ennen 1.3.2017 voimaan tulevaa uutta avioliittolakia. Aloitteen tekijät toivovat, että aloite lisäisi rakentavaa keskustelua ja ratkaisisi kirkossa syntyneen kiistan avioliitosta. Aloitteen allekirjoittajat sanovat haluavansa turvata homoseksuaalien, mutta myös muiden kirkon jäsenten tasavertaiset oikeudet kirkossa.

Aloitetta ovat valmistelleet Jukka Hautala (Ylivieska), Markku Orsila (Seinäjoki), Aulikki Mäkinen (Kuopio), Olli-Pekka Silfverhuth (Pirkkala), Marjatta Pulkkinen (Kiuruvesi), Jukka Harvala (Ylivieska), Maria Kaisa Aula (Viitasaari), Tiina Reinikainen (Joensuu), Mirjami Mäntymaa (Lapua), Rolf Steffansson (Porvoo), Elina Karttunen (Tampere), Juha Tanska (Hamina), Åsa A. Westerlund (Raasepori), Kari Aakula (Orivesi) ja Bo-Göran Åstrand (Pietarsaari).

Allekirjoittajat, joiden joukossa on sekä pappis- että maallikkoedustajia, ovat Oulun, Lapuan, Kuopion, Tampereen, Mikkelin ja Porvoon hiippakunnista.

Myös muut kirkolliskokousedustajat voivat allekirjoittaa aloitteen 15. maaliskuuta mennessä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Tulkaa kaikki -liike jäi pois kirkolliskokoukselle jätetystä vihkialoitteesta – miksi ihmeessä?

Virikkeitä hääjuhlaan ja häly esirukouksesta – näin eri piispat ohjeistavat pappeja avioliittolaista

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkkokansan Raamattupäivässä puhdistetaan uskoa ja mieltä
Seuraava artikkeliOrtodoksiseen kirkkoon liitytään enemmän kuin siitä erotaan – jäsenmäärä laskee silti

Ei näytettäviä viestejä