Ajassa elävät seurakunnat osallistuvat joukkoistamiseen

Yhteismaa ry:n vetämässä Nappi Naapuri -hankkeessa yhdistyy uudenlainen kaupunkikulttuuri, joukkoistaminen ja kristillisiin arvoihin sopiva idea. Siksi sitä rahoittivat myös kaksi seurakuntaa ja Helsinki Missio.

Nappi Naapuri on uudenlainen naapuriapua tarjoava sosiaalinen media, jossa kirjautuneet käyttäjät voivat keskustella keskenään, tutustua toisiinsa, tarjota apua ja järjestää asuinalueensa asioita. Näillä näkymin Nappi Naapuri alkaa toimia vuoden vaihteessa.

Vaikka Yhteismaan lukuisat hankkeet, kuten Siivouspäivä ja Illallinen taivaan alla toteutuvat yleensä vapaaehtoisvoimin, Nappi Naapurin vaatiman palvelun rakentamiseen tarvittiin kuitenkin rahaa, jota kerättiin siis joukkorahoituksella. Rahoitukseen osallistui joukko yksityishenkilöitä sekä muutama yhteisö. Rahoittajien joukosta silmään pistävät Lauttasaaren ja Kallion seurakunnat sekä Helsinki Missio.

”Vapaaehtoistoiminta on kirkon kohtalonkysymys”

Miksi juuri seurakunnat ja Helsinki Missio lähtivät mukaan uudenlaista yhteisöllisyyttä rakentavaan joukkorahoitukseen?

– Me Lauttasaaren seurakunnassa uskomme uudenlaisiin kaupunkikulttuurin muotoihin ja haluamme löytää keinoja lähimmäisen rakkauden näyttämiseen uusien sovellutusten kautta, kertoo kirkkoherra Juha Rintamäki.

Rintamäen mukaan Lauttasaaren seurakunnassa vapaaehtoistoiminta nähdään kirkon kohtalonkysymyksenä ja sen kehittäminen on seurakunnan toiminnassa keskeistä. Ihmisille halutaan tarjota uusia tapoja toteuttaa vapaaehtoisuutta.

– Jos seurakunnan alueella tapahtuu jotakin seurakunnan perustehtävää tukevaa, siihen voi hyvin mennä mukaan vaikka toimija olisikin joku muu, Juha Rintamäki sanoo.

Yhteiset tavoitteet rohkaisivat rahoittamaan

Myös Helsinki Mission kansalaistoiminnan johtaja Henrietta Grönlund kertoo Nappi Naapurin edustaneen järjestön tavoitteiden mukaista kansalaistoimintaa. Siksi joukkorahoitukseen oli helppo lähteä mukaan.

– Meidän tavoitteena on haastaa kaikki ihmiset taistelemaan yksinäisyyttä vastaan vaikka pienilläkin teoilla. Toivomme, että ihmiset toimisivat myös omissa piireissään ja tähän nappi Naapuri sopii oikein hyvin.

Grönlund näkisi mielellään jatkossakin seurakuntia ja kristillisiä järjestöjä vastaavissa joukkorahoitushankkeissa. Hänen mukaansa kirkko ja seurakunnat ovat sellaisessa asemassa, että yleishyvän toiminnan tukeminen on järjestöihin verrattuna helppoa.

– Järjestöillä on usein oma toiminnan fokus ja esimerkiksi Raha-automaattiyhdistykseltä rahaa saadaan jonkin tietyn tehtävän toteuttamiseen. Seurakunnat taas ovat kaikenlaisten ihmisten yhteisö ja tehtävänä on tukea alueen kaikkia ihmisiä. Myös rahoituspohja mahdollistaa osallistumisen, Henrietta Grönlund sanoo.

Uudenlainen lähimmäispalvelun väline

Ajan hermoilla oleva seurakunta voi helposti ottaa käyttöönsä uudenlaisia välineitä. Nappi Naapurin kohdalla seurakuntien ja kristillisten järjestöjen ja uudenlaisen projektin arvot kohtasivat.

– Nappi Naapurihan on ihan samanlainen kanava, kuin seurakunnan lähimmäispalvelu. Väline vain on uudenlainen. Rahoitukseen osallistuminen on seurakunnilta oikeastaan ihan loogista, kun sitä miettii, Grönlund sanoo.

Sekä Helsinki Missio että Lauttasaaren seurakunta ovat nyt ensimmäistä kertaa mukana joukkorahoitushankkeessa. Helsinki Missio on tehnyt kyllä yhteistyötä erilaisten tahojen kanssa ja Lauttasaaren seurakunta on lähtenyt vahvasti mukaan Kirkon Ulkomaanavun Opettajat ilman rajoja -projektiin.

Kuva: Kuvakaappaus Nappi Naapurin mesenaatti.me -sivusta.

Katso Nappi Naapurin esittely mesenaatti.me-sivulta.

Yhteismaa ry

Edellinen artikkeliTampereen sinkut pikadeittaavat Aleksanterin kirkossa
Seuraava artikkeliJohanna Hurtigille tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

Ei näytettäviä viestejä