Aaron Moore: ”Autamme pakolaislapsia nauramaan taas”

Ruoka, vesi ja suoja eivät riitä kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin Irakin ohjelmajohtajalle Aaron Moorelle. Hän haluaa kauheita asioita kokeneiden tyttöjen ja poikien löytävän sisältään kadonneen lapsen uudelleen.

Vierailit viime viikolla Suomessa World Visionin strategiatyöpajassa. Mikä on tehtävänne Irakissa?

– Toimitamme irakilaisille ja syyrialaisille pakolaisille ensi hätään vettä, ruokaa ja suojaa. Autamme heitä myös hankkimaan itselleen toimeentuloa. Keskitymme erityisesti lapsiin ja muihin heikoimmassa asemassa oleviin. Juuri nyt terroristijärjestö Isisin valtaamasta Mosulista tulee leireille paljon ihmisiä.

Miten autatte pakolaislapsia?

– Järjestämme pakolaisleireille turvallisia paikkoja, joissa lapset voivat unohtaa ahdistavat asiat ja leikkiä, laulaa ja maalata. Työntekijöillämme on psykososiaalista ammattitaitoa. He auttavat lapsia olemaan lapsia taas ja työstämään hirveitä muistojaan. Jos lähellä ei ole koulua, opetamme heille myös kouluaineita.

– Eräs Mosulista pakolaisleirille saapunut poika oli juuri menettänyt veljensä taisteluissa. Hän oli niin järkyttynyt, ettei pystynyt puhumaan. Pakolaisleirin työntekijöiden ohjauksessa hän alkoi vähitellen avautua. Nykyisin hän pelaa, maalaa ja hymyileekin välillä.

Asut Pohjois-Irakin kurdialueella Erbilissä. Onko siellä turvallista?

– Erbil on miellyttävä ja turvallinen kaupunki. Sen sijaan Isisin hallitsemat alueet ja alueet, joista taistellaan, ovat todella vaarallisia. Hallitus yrittää parhaillaan vallata Mosulia takaisin. Jotkut lapsista, joiden kanssa teemme työtä, ovat nähneet siellä tappamista, hukanneet vanhempansa ja joutuneet pakoon ilman mitään tavaroita.

Jos voisit muuttaa kolme asiaa Irakissa, mitkä ne olisivat?

– Lopettaisin fyysisen ja sosiaalisen väkivallan, parantaisin lasten koulutusta ja antaisin kaikille Irakin etnisille ja uskonnollisille ryhmille mahdollisuuden osallistua päätöksentekoon. Väkivallasta kärsivät erityisesti jesidit ja syyrialaiset kristityt, mutta myös shiiat ja sunnit. Eniten kärsivät aina naiset ja lapset.

Miten Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi vaikuttaa Irakin kehitykseen?

– Irakiin ei tule rauhaa ennen kuin kaikilla kansanryhmillä on tasa-arvoiset oikeudet. Maan tervehtyminen alkaa siitä, että arabit, kurdit, jesidit ja pakolaiset alkavat tehdä yhdessä työtä rauhan hyväksi. Tämä vaikuttaa enemmän kuin minkään toisen valtion hallituksen toimet.

Mille alueille Irakiin turvapaikanhakijoita voi mielestäsi palauttaa?

– Tätä ei voi määritellä yksinkertaisesti, koska väkivallan uhka voi tulla monelta suunnalta. Ihmiseen kohdistuvat uhat riippuvat hänen perhetilanteestaan, etnisestä taustastaan, uskonnostaan, iästään ja sukupuolestaan. World Vision suosittelee, että palautuksia tehdään vain alueille, joissa perheet voivat elää turvassa.

Kuva: Jukka Granström. Yhdysvaltalainen Aaron Moore työskentelee erityisesti syyrialaisten pakolaisten parissa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEspoon hiippakuntaan kolme uutta rovastia
Seuraava artikkeliKallion seurakunta tarjoaa tilojaan samaa sukupuolta olevien hääjuhliin

Ei näytettäviä viestejä