Piispa Askola paikalla – avioliiton siunaamisen yksityiskohdista kapituliin selvityspyyntö

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli selvittää Helsingin Kallion kirkossa heinäkuun alussa järjestettyä sateenkaariparin avioliiton siunaamista. Tuomiokapitulin lakimiesasessori Ritva Saario kertoo, että yksityishenkilö on pyytänyt tuomiokapitulia selvittämään, oliko Kallion kirkon tilaisuudessa kyse kirkkokäsikirjan mukaisesta avioliiton siunaamisesta vai hiippakunnan ohjeen mukaisesta menettelystä.

Kirkon papit ovat kevään ja kesän aikana vihkineet ja siunanneet yli 30 sateenkaariparia. Kallion kirkon tilaisuudesta tekee poikkeuksellisen se, että paikalla oli Helsingin piispa Irja Askola, joka lausui tilaisuuden lopuksi seurakunnalle Herran siunauksen.

Kotimaa24 kertoi tilaisuudesta 11. elokuuta. Ritva Saarion mukaan kapitulin saamassa selvityspyynnössä viitataan kyseiseen Kotimaa24:n artikkeliin.

Helsingin hiippakunnan papit Katariina Kiilunen ja Tero Massa kertoivat aiemmin, että he toimittivat Kallion kirkossa avioliiton siunaamisen, jossa he käyttivät kirkkokäsikirjassa olevaa avioliiton siunaamisen kaavaa.

Piispa Askola vahvisti olleensa mukana tilaisuudessa, josta hän puhui hääjuhlan ”hengellisenä osuutena”. Askola on aiemmin sanonut, että hän luottaa hiippakuntansa pappien ammattitaitoon, luovuuteen ja tilannetajuun silloin, kun nämä osallistuvat sateenkaariparien hääjuhliin. ”Pappi voi halutessaan osallistua maistraatissa solmitun avioliiton hääiloon siten, että juhlassa välittyy kirkon hyväksyntä ja Jumalan siunaus”, Askola kirjoitti hiippakunnan kiertokirjeessä viime syksynä.

Askolan mukaan Kallion kirkon heinäkuinen tilaisuus toteutti Helsingin hiippakunnan ohjeistusta eikä ollut ristiriidassa piispojen kannanoton kanssa. Askolan mielestä hän ei tilaisuuteen osallistumalla tehnyt itsestään jääviä käsittelemään samaa sukupuolta olevien vihkimisiin ja siunaamisiin liittyviä kanteluita.

Selvityspyyntö tuli tuomiokapituliin tämän viikon maanantaina 21. elokuuta.

– Prosessi etenee niin, että ensimmäiseksi pyydetään tilaisuudessa toimineilta papeilta selvitys tilaisuuden sisällöstä ja sen jälkeen mietitään, onko tarvetta hankkia muuta selvitystä, Saario sanoo.

Kuva: Jukka Granström. Kallion kirkko.

Lue myös:

Kaksi pappia siunasi sateenkaariparin avioliiton Kallion kirkossa – piispa Askola paikalla

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliArkkipiispa Mäkinen: Kirkon yhteistyö viranomaisten kanssa lähtee aina avunsaajan tarpeista
Seuraava artikkeliHaussa halvemmat hautajaiset – robotti ohjelmoitiin buddhalaiseksi papiksi

Ei näytettäviä viestejä