Arkkipiispa Mäkinen: Kirkon yhteistyö viranomaisten kanssa lähtee aina avunsaajan tarpeista

Turun väkivaltainen perjantai on sävyttänyt vahvasti Kirkon kansainvälisen työn foorumia, jonka teemoja ovat pakolaisuus ja turvapaikanhakijat. Näin totesi foorumin tänään torstaina avannut arkkipiispa Kari Mäkinen puheessaan.

Mäkisen mukaan yksikään ihminen ei ole kirkon näkökulmasta uhka tai epäluulon kohde vaan ihminen, joka ansaitsee tulla kohdelluksi ihmisenä. Tämä koskee myös paperittomia.

– Tällä hetkellä ilmassa on monenlaista hämmennystä, järkytystä ja epäluuloa. Herkässä tilanteessa tämä on nostanut esiin myötätuntoa ja rohkeutta. Se on nostanut myös kovia äänenpainoja, sekä sosiaalisessa mediassa että julkisessa poliittisessa keskustelussa, Mäkinen sanoi.

Mäkinen piti tärkeänä, että julkisessa keskustelussa tuetaan luottamusta eri ihmisryhmien välillä eikä vahvisteta epäluuloja ja uhkakuvia.

– On paljon puhuttu ääripäistä. Minulle ääripäät rakentuvat sillä tavoin, että janan toisessa päässä on luottamuksen rakentaminen ja toisessa päässä epäluulon kylväminen. Tässä ei ole kultaista keskitietä.

Mäkisen mielestä on etsittävä keinoja vahvistaa erityisesti niiden luottamusta, jotka ovat jääneet tai jäämässä yhteiskunnan ulkopuolelle, olipa kyse täällä kasvaneista tai tänne tulleista.

– Uhaksi leimaaminen syventää epätoivoa, katkeruutta ja piittaamattomuutta ja synnyttää pahimmillaan vihan ja väkivallan reaktioita.

”Kirkossa ei olla ilmiantajia”

Mäkinen näkee, että epäluuloja ja epävarmuutta herättävässä tilanteessa kirkon rooli on vahvistaa keskinäistä luottamusta.

– Kaikki viestit rinnakkain seisomisesta elämän tuhovoimia vastaan ja niiden keskellä ovat nyt tarpeellisia. Uskonnot seisovat tässä rinnakkain, luottamuksen rakentajina, epäluuloa ja väkivaltaa vastaan kamppailevina.

Mäkinen painotti myös toimivaa yhteistyötä viranomaisten kanssa. Hänen mukaansa on tärkeää, että kirkko auttaa osaltaan tunnistamaan radikalisoitumisuhan ja puuttumaan siihen. Samalla hän muistutti seurakuntien auttamistyöhön kuuluvasta vaitiolovelvollisuudesta ja luottamuksellisuudesta.

Yhteistyö viranomaisten kanssa on Mäkisen mukaan ensiarvoista ja välttämätöntä. On kuitenkin aina lähdettävä avunsaajan tarpeista ja edettävä hänen suostumuksellaan.

– On kohtuullista, että myös julkisen vallan taholta tätä kirkon perustyön lähtökohtaa kunnioitetaan. Kirkossa toimitaan avoimesti ja yhteistyössä, mutta ei olla ilmiantajia, Mäkinen sanoi.

”Kirkko ei voi kääntyä kansallisesti sisäänpäin”

Arkkipiispa Mäkinen arvioi, että järkyttävien tapahtumien seurauksena tarvitaan paljon henkistä tukea ja rinnalla seisomista. Tukea tarvitsevat myös erilaiset maahanmuuttajayhteisöt, turvapaikanhakijat prosessin eri vaiheissa sekä muslimiyhteisöt.

Hänen mukaansa huomio kiinnittyy nyt siihen kristillisen uskon ytimestä nousevaan työhön, jota seurakunnat ja monet muut tahot ovat tehneet turvapaikanhakijoiden kanssa.

Mäkinen muistutti myös siitä, etteivät Turun tapahtumat ole irrallisia laajemmasta maailmantilanteesta. Kirkko ei voi kääntyä kansallisesti sisäänpäin, vaan sen on nähtävä kansainväliset, kaikille kirkoille yhteiset haasteet niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisesti.

Kirkon kansainvälisen työn foorumi järjestettiin tänään torstaina Helsingissä Kulttuurikeskus Sofiassa.

Kuva: Minerva Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliKommentti: Laajasalon tapaus herätti keskustelun, saako piispalla olla velkaa
Seuraava artikkeliPiispa Askola paikalla – avioliiton siunaamisen yksityiskohdista kapituliin selvityspyyntö

Ei näytettäviä viestejä