Katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa vietetään tänään ristinpäivää, tosin hieman eri nimillä. Luterilainen Suomi ei ristinpäivää enää tunne, se poistui kalenterista jo vuonna 1928.
Katolisessa kirkossa 14.9. vietetään pyhän ristin ylentämisen
juhlaa, ja ortodoksisessa kirkossa sitä kutsutaan kunniallisen ja eläväksitekevän ristin juhlaksi. Ortodoksit kutsuvat juhlaa myös syksyn pääsiäiseksi.
Juhlan ajankohta selittyy perimätiedolla, jonka mukaan risti, johon Jeesus naulittiin, löytyi Jerusalemissa uudelleen juuri tuona päivänä vuonna 335. Nyttemmin samaisen ristin palasiksi uskottuja pyhäinjäännöksiä löytyy useista katolisista kirkoista. Katolisen sanonnan mukaan, jos kaikki ristinpalat koottaisiin yhteen, niistä voisi rakentaa laivan.
Myös Suomessa katolisella kirkolla on halussaan Pyhän Henrikin katedraalissa tällainen reliikki, joka otetaan esille ristin ylentämisen juhlan kunniaksi.
Alun perin ristinpäiviä oli kaksi, sen löytymisen ja ylentämisen päivät keväällä ja syksyllä. Suomalaisessa kansanperinteessä ristipäivät olivat muun muassa merkkejä siitä, että karja pitää keväällä laskea laitumella ja syksyllä tuoda takaisin navettaan.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Katolisella ja ortodoksisella kirkolla on tänään Maria-juhla
Juhannuksena on monta syytä juhlia
Tietäjien ja lähetystyön uhattu pyhäpäivä
Ilmoita asiavirheestä