Martti Luther twiittaa Lapuan lukiossa

Lapuan lukiossa on aloitettu tänä syksynä kokeellinen uskonnonkurssi Reformaatio twiitaten. Kurssi on uudenlainen suoritustapa lukion pakolliselle kirkkohistorian kurssille, kertoo kurssin opettaja Jaana Holma.

Holman kurssilla noin kuudenkymmenen oppilaan joukko twiittaa reformaation hahmojen nimissä näiden ajatuksia ja lausahduksia. Twitter-tili on perustettu niin Martti Lutherille kuin esimerkiksi paavi Leo X:lle ja Katariina von Borallekin. Oppilaat tutustuvat reformaation aikaan oppitunneilla sekä kirjaston kirjojen perusteella ja ideoivat twiitit saamansa pohjatiedon mukaisesti.

– Etenemme twiittauksissa ajassa, Holma kertoo.

– Aloitimme vuodesta 1505, kun Luther on ukkosmyrskyssä. Kaikkien mukana olevien henkilöiden piti ensin katsoa, minkä ikäisiä he ovat siihen aikaan. Totesimme esimerkiksi, että Katariina von Bora oli vasta kuusivuotias, eikä voi oikein vielä twiitata, koska on niin nuori.

Martti Luther twiittaasikin 28. elokuuta esimerkiksi näin: ”Ristus kun salamoo! Kyllä mä munkiksi rupean jos täältä selviän. #autapyhäanna#UE2Lalu#vellithousuus#reformaatio”

Oppilaat ovat innostuneet kirjoittamaan twiittejä jopa vapaa-ajallaan. Mukana kurssin hahmoissa on myös yksi kuvitteellinen pariskunta, jonka rakkaustarina on edennyt Twitterissä reformaation tapahtumien kehittyessä. Holma kertoo, että hän on jopa lauantai-iltana päässyt antamaan oppilaille ehdotuksia siitä, mitä nämä voisivat twiitata sunnuntaiaamuisesta messusta.

– Kirkkohistorian kurssista en ole lauantaiehtoona ikinä ennen kellekään oppilaalle neuvonut mitään läksyjä tämän opettajaurani aikana, Holma innostuu.

Reformaatio twiitaten -kurssi on saanut myönteistä palautetta niin oppilailta kuin Twitter-seuraajiltakin.

Holma käyttää Twitteriä opetustarkoituksessa myös muilla tavoin. Hän jakaa tätä kautta esimerkiksi artikkeleita oppilaille luettavaksi. Holman mukaan Twitteriä on käytetty opetuksessa myös ainakin Siilijärven ja Iitin lukioissa.

Lapuan lukion Reformaatio twiitaten -kurssia voi seurata Twitterissä aihetunnisteella #UE2Lalu.

Kuva: Jaana Holma

Edellinen artikkeliSaksassa maanpuolustustahto on hiipunut
Seuraava artikkeliHiippakuntasihteerit: Kykenemme ottamaan vastaan enemmän avuntarvitsijoita

Ei näytettäviä viestejä