Verta alttarilla

Syyrian 2 miljoonaa kristittyä ei odota parempaa vaan pelkää pahinta. Jos Syyria seuraa Egyptin, Libyan ja Tunisian tietä, ääri-islamilainen vallankumous ei kristittyä vähemmistöä tarvitse. Eilen Syyriassa kidnapattiin ortodoksinen piispa, joka on Antiokian patriarkan veli.

Kristittyjen hiljaisuus on huomattu Syyrian hallitusta vastaan taistelevien joukoissa. Syyrian kristittyjen johtajat eivät ole olleet tukemassa presidentti Al-Assadin oppositiota. Nyt sodassa on alkamassa aika, jolloin on pakko valita puoli.

Pian kaksi vuotta sitten kesäkuussa 2011 syyrialainen munkki lähetti avoimen kirjeen Syyrian piispoille. ”Verta alttarilla” -otsikoidussa kirjeessä Nebras Chehayed varoitti kristittyjä hiljaisuuden hinnasta.

Syyrian kristitty vähemmistö on ollut Al-Assadin suosiossa, jonka avulla presidentti on pitänyt yllä kauhun tasapainoa. Kirkkojen johtajat ovat yrittäneet olla hiljaa ja tuomita väkivallan, mutta sen hintana opposition riveistä on alkanut kaikua syytöksiä korruptoituneen vallan kumartelusta.

Islamilaistunut oppositio suhtautuu yhä kriittisemmin sekä Al-Assadiin että koko moderniin Syyrian maallikkovaltioon, jonka luomisessa kristityillä oli sata vuotta sitten keskeinen rooli. Syyrian alueen kristittyjen lanseeraama tasa-arvoinen arabivaltio ei kelpaa islamistiselle oppositiolle.

Nyt Syyrian kristityt muistelevat kauhulla heinäkuuta 1860. Silloin Damaskoksen kristityt kauppiaat joutuivat muslimiväestön vihan kohteeksi. Pogromissa yöllä 9.7.1860 poltettiin kristittyjen kauppoja ja kirkkoja. 5 000 kristittyä tapettiin.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. Olen ollut 6 vuotta sitten Syyriassa, jossa on paljon historiallista nähtävää.
    Surettaa Aleppon kaupungin kohtala ja tietysti Damaskos, joka on maailman vanhimpia asutuspaikkoja. Kristittyjä ryhmiä löytyy yllättävän paljon ja esim. muistaakseni Maalulassa jopa puhutaan Jeesuksen aikaista kieltä arameaa. Ja itse olen kuullut ja lukenutkin että yllättäen heillä on ollut hyvät välit hallitsijaan Al-.Assadiin. Kristityt toivovat hiljaisuudessa että rauha säilyisi. Mutta tosiaan näyttää siltä että tukalat olot odottavat Syyrian kristittyjä.

  2. Kiitos tästä yhteenvedosta Syyrian tilanteesta. Jotenkin en ole tajunnut aikaisemmin, kuinka suuri tuo kristittyjen joukko Syyriassa todellisuudessa on.

    ”…aika, jolloin on pakko valita puoli…” On vaikea valita puoli, jos kumpikaan vaihtoehto ei ole hyvä. Me täällä Suomessa emme aina tajua, että monelle ihmiselle maailmassa tällaiset valinnat ovat elämän ja kuoleman kysymyksiä. Pitäisi varmaan oppia olemaan armollisia niitäkin kohtaan, jotka mielestämme tekevät vääriä valintoja.

Jyrki Härkönen
Jyrki Härkönen
Olen ortodoksisen kirkon ylidiakoni, slavisti ja kulttuurimatkaopas.