”Kirkko oli parlamentarismin ja demokratian kannalla”

Kenttäpiispa Pekka Särkiö pohtii Kotimaa24:n blogissaan, pitäisikö kirkon pyytää anteeksi vuoden 1918 tapahtumia. Anteeksipyyntöä vaati mielipidekirjoittaja Kotimaassa 9.1. ja Helsingin Sanomissa 8.1.

Kenttäpiispan mukaan tänä päivänä voidaan todeta, että punaisten voitto olisi merkinnyt Suomen häviämistä kommunistiseen Neuvostovaltaan. Hänen mukaansa suomettuneessa ilmapiirissä on suhtauduttu hyväksyttävästi punaisten aseelliseen kapinaan.

”Tässä ilmapiirissä valkoinen osapuoli on jäänyt altavastaajana puolustautumaan syytöksiin, että se olisi kapinan tukahduttamisella estänyt punaisia saavuttamasta parempaa elämää, jota he oikeutetusti tavoittelivat”, Särkiö kirjoittaa.

Särkiön mukaan parempi elämä on tullut parlamentarismin ja demokratian keinoin.

”Tulisiko kirkon pyytää anteeksi sitä, että se oli silloin – ja on edelleen parlamentarismin ja oikeusvaltion kannalla?”

Pekka Särkiö toteaa kuitenkin, että tämän päivän kirkon jäsenissä ja johdossa on yhtä lailla sekä punaisen että valkoisen puolen edustajien jälkeläisiä ja siten kirkko kantaa mukanaan molempien osapuolien kokemuksia.

”Kirkko on viimeksi 2000-luvulla näkyvällä tavalla osoittanut haluaan hyvittää punaisten kirkon taholta kokemaa huonoa kohtelua. Kirkkomme piispoja on toimittanut punaisten hautojen siunaamisia useilla paikkakunnilla, mm. Hämeenlinnassa ja Tammisaaressa. Luterilainen ja ortodoksinen arkkipiispa sekä katolinen piispa laskivat seppeleen Hennalassa Vakaumuksensa puolesta kuolleiden haudalla ja toimittivat rukoushetken”, Särkiö muistuttaa.

Kotimaa-lehti pyysi vuonna 2005 100-vuotisjuhlanumerossaan anteeksi vuosien saatossa puoltamiaan asioita, muun muassa suhtautumista kansalaissotaan.

Lue koko blogiteksti

Edellinen artikkeliPentikäinen pelkää jo etnisiä puhdistuksia
Seuraava artikkeliJäkälä – poron eväs

Ei näytettäviä viestejä