Mitä voin oppia Jumalan laista (1. osa)

 

Moraali ei ole yksityisasia. Monissa kielissä omatunto tarkoittaa yhteistä tuntoa ja tietoa. Jumalan ilmoittaman lain kautta moraalimme löytää yhteisen kiintopisteen.

Jumalan perusominaisuudet ovat armo ja oikeus (Ps.101:1). Tämän suhteen Jumala on muuttumaton.

Myös Jumalan laki pysyy aina samana. Sen säännöt ovat kaikille samat( Matt.5:18). Ne suojelevat elämäämme. Jokainen ihminen ymmärtää moraalin periaatteet omassatunnossaan, vaikka meillä onkin taipumus etsiä porsaanreikiä (Saarn.7:29). Moraali ei ole yksityisasia. Monissa kielissä omatunto tarkoittaa yhteistä tuntoa ja tietoa (Room.2:14-15). Jumalan lain kautta moraalimme löytää kiintopisteen.

Laki herättää kuitenkin myös kysymyksiä. Miten laki tulkitaan oikein? – Silloin, kun Jumalan laki ymmärretään oikein, suurin kysymys kuuluu: Miten minä voin seisoa Jumalan lain edessä (Room.7:24)?

Armo, Jumalan toinen perusominaisuus, on tähän oikea vastaus (Room.8:1).

 

Ensimmäinen käsky

Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Älä pidä muita jumalia.

Hallintotieteen ja filosofian professori J. Budziszewski päätti torjua Jumalan todellisuuden. Hän päätti kyseenalaistaa kaikki sellaiset säännöt, jotka vähänkin viittaisivat Jumalan olemassaoloon.

?

Mitä pidemmälle herra Budziszewski pohdinnoissaan pääsi, sitä vähemmän hän näki syitä tehdä mitään eroa hyvän ja pahan välillä. Lopulta Budziszewski repi kaikki moraalin juuret irti maasta. – Jotkut pitivät häntä rohkeana ajattelijana, mutta hän itse tunsi itsensä ahdistuneeksi. Hän ei ollut antanut Jumalalle kunniaa.

Tänään professori Budziszewski uskoo Jumalaan ja pitää aiempia ajatuksiaan suurena typeryytenä. Rakkauden ja oikeuden juuret ovat uskossa Jumalaan.

 

Toinen käsky

Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka hänen nimensä turhaan lausuu.

Mitä ovat kirosanat? Kuulemme niitä usein. Joku päästää niitä suustaan sitä itsekään huomaamatta, toinen taas kiroaa, kun hermot pettävät.

Eräs paha tapa on kirota Jumalan nimeä huutaen. Tämä halventaa Jumalan meidän tunnemyrskymme kynnysmatoksi.

Jumalan nimen voi kuitenkin lausua myös toisella tavalla väärin. Jos pappi saarnaa Jumalan nimissä, mutta hankkii omaa henkilökohtaista hyötyä vaikkapa keräämällä itselleen rahaa, hän käyttää Jumalan nimeä väärin. Tämä on kiroiluakin raskaampi synti.

Käytämme Jumalan nimeä oikein, kun huudamme häntä avuksemme rukouksissa.

 

Kolmas käsky

Muista pyhittää lepopäivä

Mitä tarkoittaa lepopäivän pyhittäminen?

Uskonpuhdistaja Martti Luther opettaa siitä näin:

”Meidän tulee peljätä ja rakastaa Jumalaa niin, ettemme halveksu saarnaa ja Jumalan sanaa, vaan pidämme sen pyhänä, mielellämme sitä kuulemme ja opimme.”

Ajatus kirkossa käymisestä sunnuntaina ja pappien puheiden kuulemista ei ole nykyään muodissa.

Jumala kuitenkin haluaa, että erotamme yhden päivän viikossa muista erilleen. Tuona päivänä meitä kutsutaan kuulemaan Jumalan sanaa. Kiireisen ja monenlaisia kiusauksia tarjoavan arjen keskellä tarvitsemme Jumalan lain puhuttelua, jotta osaisimme tarkistella kurssiamme. Tarvitsemme myös Kristuksen armoa. Silloin voimme epäonnistuneenakin tunnustaa virheemme ja aloittaa uudelleen.

Huomenna on sunnuntai. Nyt on hyvä todeta: Tervemenoa Herran sanan kuuloon!

Runsaasti asukoon teissä Kristuksen sana; opettakaa ja neuvokaa toinen toistanne kaikessa viisaudessa, psalmeilla, kiitosvirsillä ja hengellisillä lauluilla, veisaten kiitollisesti Jumalalle sydämissänne. (Kol.3:16)

  1. Älkäämme jättäkö omaa seurakunnankokoustamme, niinkuin muutamien on tapana, vaan kehoittakaamme toisiamme, sitä enemmän, kuta enemmän näette tuon päivän lähestyvän.

    Hepr.10:25

Manu Ryösö
Manu Ryösö
Olen pastori, joka haluaa sitoutua Pyhään Raamattuun ja sen perustalle rakentuvaan luterilaiseen tunnustukseen.